Trump: Irán állhat a szaúdi támadás hátterében

Hírek
Úgy tűnik, hogy Irán áll a szaúdi olajmezők elleni támadás hátterében, de biztosan még nem állítanám – fogalmazott Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház Ovális Irodájában, ahol a bahreini trónörökös társaságában nyilatkozott az újságíróknak. 

Az amerikai elnök ugyanakkor kijelentette, nagyon közel állnak annak megállapításához, hogy ki a felelős a támadásért.Ezt teljes bizonyossággal akarjuk megállapítani – mondta. 

Trump leszögezte: az Egyesült Államok nem akar háborút Iránnal, bár felkészül, és megvan erre a katonai képessége. A mienk a legerősebb haderő a világon. Nem akarok új konfliktusokat, bár igaz, ez néha elengedhetetlen – fűzte hozzá.

Arra az újságírói felvetésre, hogy Teherán cáfolja a felelősségét az ügyben, Trump emlékeztetett arra, hogy amikor Irán korábban lelőtt egy drónt, azt állította, hogy a gép az iráni légtérben járt. Ez egy nagy hazugság volt, de ennek tudatában is ragaszkodtak a történethez. Most azt mondják, hogy semmi közük a Szaúd-Arábia elleni támadáshoz. Hát, majd meglátjuk – mondta

Nincs szükségünk közel-keleti nyersolajra vagy gázra, és valójában tartályhajónk is nagyon kevés van a térségben, de segítünk majd a szövetségeseinknek – írta az amerikai elnök a Twitteren hétfőn.

Mikroblog-bejegyzésében Trump hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok – „neki köszönhetően” – ma nem behoz, hanem exportál energiát, és mára a világ első számú energiatermelője lett.

Az amerikai energiaügyi minisztérium adatai szerint az Egyesült Államok 2018-ban napi 18 millió hordó nyersolajat termelt ki.

Donald Trump vasárnap este – szintén a Twitteren – jelentette be, hogy felhatalmazta az energetikai tárcát és az illetékes hivatalokat az amerikai stratégiai olajtartalék (SPR) megnyitására szükség esetén. Mint írta: a piacok ellátásához elegendő, meghatározott mennyiségű nyersolajról van szó.

Rick Perry amerikai energetikai miniszter hétfőn a CNBC televíziónak nyilatkozva az olajárak miatt aggódókat nyugtatta. „A piacon megvan a szükséges mennyiségű nyersolaj” – fogalmazott, majd úgy vélte, még „korai” lenne kimondani, hogy szükség van az amerikai stratégiai olajtartalék megnyitására. Hétfőn megugrottak az olajárak a nemzetközi piacokon, miután szombaton a szaúdi olajlétesítmények ellen dróntámadást követtek el. A támadásért a felelősséget a jemeni huszik vállalták, Washington azonban Iránt sejti a háttérben.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Iránt tette felelőssé a támadásért. Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter vasárnap tagadta ezt, és a Twitteren azt üzente: „miután kudarcot vallott a ‘maximális nyomásgyakorlással’, Pompeo külügyminiszter a ‘maximális félrevezetéshez’ fordult”.

 

Borítófotó: Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink