Trump gyors lépéseket vár el a bevándorlás szabályozása ügyében a Kongresszustól

Hírek
Az amerikai Legfelsőbb Bíróság (LB) 5-4 arányban elutasította azt a törvényt, amely kitoloncolná az “erőszakos bűncselekményeket” elkövető bevándorlókat. Neil Gorsuch, a testület Trump által delegált tagja a többségi döntéshez csatlakozva, szintén elutasította a jogszabályt. Trump felszólította a Kongresszust, hogy zárja rövidre a törvény kiskapuit - írja a Daily Mail.

Az elnök nyilatkozatában nem tett említést arról, hogy az általa 2017. februárjában még “kiváló intellekutusú”-ként jellemzett bíró, a Trump által beterjesztett törvény ellen szavazott. Trump szerint a törvény azért szükséges, hogy a külföldön született, ám az Egyesült Államokba bevándorolt és ott törvénybe ütköző cselekedeteket elkövető személyek ne maradhassanak az országban. Az LB egyébként azért utasította el a jogszabályt, mert álláspontja szerint az túlságosan homályosan fogalmaz, nem világos, hogy pontosan mit kell érteni “erőszakos” bűncselekmény alatt. Az elnöki adminisztráció szerint ebbe a körbe tartoznak például a gyilkosok, a nemi erőszakot elkövetők, a kábítószer csempészek.

Az LB egyik, a jogszabályt elutasító tagja szerint a törvény figyelmen kívül hagyja azt is, hogy az elítélt bevándorlók milyen régóta élnek az Egyesült Államokban. Az LB döntése egyértelműen rossz hír a szigorúbb bevándorlási szabályokat akaró Trump számára. Gorsuch elutasító álláspontja azért figyelemre méltó, mert nem szavazott együtt a többi republikánusok által jelölt bíróval, csatlakozott az Obama adminisztráció által kinevezett LB-tagokhoz.

Borítókép: MTI/EPApool/Mike Theiler

Ezek is érdekelhetnek

További híreink