Trump Amerikájában rekordalacsony az üvegházgáz kibocsátás, a többiek csak jóemberkednek

Hírek
Míg globálisan nő az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátása, addig az Egyesült Államokban 67 éve nem volt ilyen alacsony. Mindezt úgy, hogy Trump évekkel ezelőtt bejelentette, kilépnek a párizsi klímaegyezményből.  

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) adatai szerint az Egyesült Államokban 2,7 százalékkal csökkent az üvegházhatású gázok – főként a szén-dioxid-kibocsátás 2016-ról 2017-re.

Még korábban, de ugyanebben az évben az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynöksége egy jelentésben azt írta: az egy főre jutó üvegházgáz kibocsátás 67 éve nem volt olyan alacsony, mint Trump hivatali idejében.

„Trump elnök szabályozási reformprogramjának köszönhetően a gazdaság virágzik, az energiatermelés felgyorsul, és csökkentettük a jelentősebb ipari szereplőktől származó üvegházhatást okozó gázok kibocsátását" – nyilatkozta az EPA ügyvezető igazgatója, Andrew Wheeler.

Közben globálisan az üvegházhatású gázok kibocsátása nem csak 2017-ben növekedett, de előrejelzések szerint a 2018-as év végére történelmi magasságokba ér, pedig majd kétszáz ország írta alá a klímaegyezményt.

Igaz, a legfőbb bűnösök, Kína, India és más fejlődő országok is rosszul állnak, de jelentések alapján a legtöbb európai ország a közelében nincs a párizsi egyezményben vállaltaknak.

Egyelőre tehát fölöslegesnek bizonyult azon aggódni, hogy Trumpék beígérték: 2020-ban kilépnek a klímaegyezményből. Nyugtalankodhatnánk inkább az olyan államok miatt, mint Németország, ahol évekkel ezelőtt kitalálták, hogy ők lesznek a világ legzöldebb országa, de a klímastukker egyelőre csak visszafelé sült el.

Korábban írtunk már róla, hogy a németek környezetvédelmi okokból átalakították energiapolitikájukat. Bezárták az atomerőműveiket, közben pedig elköltöttek egy rakás pénzt megújuló energiaforrásokra, és nem értek el vele semmit. Sőt 2016-ban minimálisan még nőtt is a szén-dioxid-kibocsátás az országban.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink