Trudeau irányítja a zoknidiplomáciát

Hírek
Nincs abban semmi meglepő, hogy zoknival történetet mesélhetünk el –  storytelling, tanultuk a tréningen is, ugye  –  bár eddig a zoknijukkal csak a tíz év alattiak fejezték ki állásfoglalásukat Thomas a gőzmozdony vagy Harry Potter mellett.             

Justin Trudeau, aki jól láthatóan elindult a korunk "legeredetibb" politikusa címért – részemről csakis Boris Johnson után, messze – újrahangolta a műfajt. Beállhat lassan abba a sorba is, ahol olyan elődöket jegyez a történetírás, mint Hódító Vilmos, Földnélküli János, Rőtszakállú Frigyes, meg háttöö..  Zoknis Justin. A protokollosok arcszíne sárgászöldre vált és megfagy bennük a vér.

A liberális kanadai miniszterelnök viselt már star wars-os, pöttyös, pride-os, de Svácjban halálfejes, pár hete meg iszlám tematikájú zoknit is. Számos fotót készítettek róla zokniajándékozás, vásárlás közben. A rocksztár imázsnak ezzel annyi, ez inkább már egy cuki fiúzenekart idéz a hatodik céből.

Tegnap az ír miniszterelnökkel, Leo Varadkarral találkozott, aki kanadai tematikájú zokniban fogadta Trudeau-t, piros alapon juharlevelekkel, kanadai gárdistákkal. Fertőző a jópofaság. A kanadai miniszterelnök ugyan éppen egy szolid csíkosat választott a nagy napra, mégiscsak a sokat vitatott Kanada-Eu szabadkereskedelmi megállapodás a tárgyalások fókuszpontja. 

Ne legyen kétségünk, az inga ki fog lengeni, messze a búsba, a zoknipolitizálás várhatóan újabb dimenziókban manifesztálódik. Ahogy az amerikai pszichológus, Bandura leírta, beindul a követés. Otthon, apám ezt mindig úgy mondta, emelt hangon: menni akarsz a többi hülye után? De ő nem értett a pszichológiához.

A baj ezzel csak az, hogy a vicceskedésnek van egy fura természete. Nehezen állítható meg, és mindig elér egy mélypontot – ez az a pillanat, amikor szégyenkezve gondolunk a céges bulin történtekre.

Várom a napot, amikor a politikusok egy NATO-csúcson csak diszkréten megemelik a nadrágjuk szárát, kivillan a YES/NO zokni, és már tudjuk is, merre, meddig. Trudeau macronos zokniban, Macron merkelesben, meg ilyenek, a shenzeni zoknikötők újabb bankszámlát nyitnak.

De azért van egy kérésem. Ha felmerülne az alsógatyás, fecskés, bermudás storytelling is, könyörgöm a protokollosoknak, azonnal zárják be azt az embert a gardróbszekrénybe, és nyeljék le a kulcsot.

Borítókép: MTI/EPA/Jason Szenes

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink