Tőzsdére megy a Getty Images

Hírek D. GY.
A világ egyik legnagyobb fotóügynöksége a nyilvános tőkebevonás révén kíván terjeszkedni.

Számos magyar sajtótermékben, nyomtatott lapban és internetes felületen a magyar olvasók is találkozhatnak az egyik legnagyobb fotóügynökség, a Getty Images képeivel. A társaság most azt tervezi, hogy egy speciális akvizíciós társaságon (SPAC) keresztül belép a New York-i tőzsdére.

A SPAC gyakorlatilag egy üres cég, amely már tőzsdén van, s befektetőktől összegyűjtött pénzből keres magán ily módon, a hagyományos metódusnál sokkal egyszerűbben nyilvánossá válni kívánó cégeket. A Getty esetében a CC Capital és a Neuberger Berman nevű befektetői csoport kínálkozott lehetőségként. Az ügylet a Gettyt 4,8 milliárd dollárra értékeli. Ez az összeg tizenötször annyi, mint a Getty jövő évre várt 315 millió dolláros EBITDA mutatója. A CC Neuberger 1,2 milliárd dollár tőkét gyűjtött befektetőitől a tranzakcióhoz, a cél a Getty adósságterheinek csökkentése a vállalat feltőkésítése. A jelenlegi részvényesek 64 százalékban maradnak a cég tulajdonosai a tranzakció várhatóan jövőre bekövetkező lezárása után.

A Getty-t 2008-ban vásárolta fel a Hellman&Friedmann nevű befektetői csoport. A cég archívumában nagyjából 135 millió fénykép található, egyike a világ legnagyobb médiacégeinek. A Carlyle nevű kockázati tőketársaság 2014-ben szerzett ellenőrző tulajdonhányadot a vállalkozásban, amelyet aztán később a Getty családnak adott el. A Koch Industries befektetési leánycége 2018-ban kisebbségi részesedést vásárolt a cégben.

Mark Getty, a Getty Images társalapítója és elnöke szerint a tőzsdére menetel mérföldkő a társaság életében, lehetőséget kínál ugyanis az eddiginél sokkal agresszívebb terjeszkedésre.

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink