Továbbra is veszélyben van a Notre-Dame

Hírek
A Notre-Dame a rendőr-főkapitányság veszélyrendeletének a hatálya alatt van, nemrégiben a hajó boltozatának újabb kövei zuhantak le a kánikula miatt.

Továbbra is az összeomlás veszélye fenyegeti az óriási tűzvésztől az utolsó pillanatban megmentett párizsi Notre-Dame-székesegyházat, a „szükséghelyzet” indokolja az ólommérgezés veszélye miatt félbehagyott megerősítési munkálatok újrakezdését – emlékeztetett szerdán a francia kulturális minisztérium.

Elmondásuk szerint az épület továbbra is a rendőr-főkapitányság április 17-én kiadott veszélyrendeletének a hatálya alatt van, nemrégiben viszont a hajó boltozatának újabb kövei zuhantak le a kánikula miatt.

Az április 17-én kitört óriási tűzben kis híján összedőlt épület megerősítési és biztosítási munkáit július 25-én függesztették fel az ólommérgezés veszélye miatt. A szerencsétlenség idején a székesegyház szerkezetében – mindenekelőtt a tetőzetében és a huszártornyában – lévő több száz tonna ólom részecskéi szétterjedtek, és megvan a veszélye annak, hogy megmérgezik az építkezésen dolgozókat, valamint a helyi lakosokat. A munkákat várhatóan hétfőn kezdik újra.

Az államnak a munkálatokban érintett minden szerve abszolút prioritásként kezeli az építkezésen dolgozók egészségét, minden más megfontolás elé helyezve – magyarázta a minisztérium, amelyet több civil szervezet hanyagsággal vádolt meg, egyebek mellett az ólommérgezés veszélyének semmibevevése miatt.


Állványzat és épületháló a párizsi Notre-Dame székesegyház tetején 2019. július 17-én. A 850 éves gótikus épület  tetőszerkezetében és a torony borításában levő ólom a tűzvészben megolvadt, a levegőben szálló ólompor miatt a székesegyház előtti tér lezárva marad. (MTI/AP/AFP Pool/Stephane de Sakutin)

 

Borítófotó: Munkások a tűzvész sújtotta párizsi Notre-Dame-székesegyház javítási munkálatai közben 2019. július 17-én (MTI/AP/Rafael Yaghobzadeh)