Továbbra is van lehetőség a kamatadó mentes megtakarításra

Hírek Figyelő
Az állampapírok vásárlása felé terelné a lakossági megtakarításokat a kormány a kamatadó bevezetésével – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből.

Nem a teljes megtakarítási állományra vonatkozik a megtakarítási adó. Az intézkedés a július 1-je után keletkező kamatokra, az újonnan vásárolt értékpapírok árfolyamnyereségére, a bankbetétekre, az egyéb nyilvános befektetési jegyekre és kötvényekre vonatkozik. Az ingatlanalapok befektetési jegyeit, a részvényeket és az állampapírokat az új teher nem érinti – hívta fel a figyelmet az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzése.

Az Oeconomus szakértői rámutattak: jelenleg nagyjából 8000 milliárd forintnyi készpénz van forgalomban. A lakosság készpénzhez való ragaszkodása még a 25 százalék feletti inflációs mutatók esetében sem csökkent, amely azt jelentette, hogy sokan inkább vállalták a megtakarításuk vásárlóerejének csökkenését, mert az azonnali nagyobb pénzügyi mozgástér a szemükben fontosabb volt.

– Jelenleg, ha háztartási értékpapír vásárlás történik, akkor az 53 százalékban állampapír, 35 százalékban befektetési jegy, és mindössze 9 százalékban részvény. Ezekre és az állampapírokra nem vonatkozik tehát az adó, és az ezekben való megtakarítással védettebbé válik a háztartások vagyona is – mutatott rá az elemzés.

A kormányzat tehát a bevezetendő intézkedéssel terelni kívánja a piacot, melyet a pénzügyi tudatosság fejlesztéseként is aposztrofálhatunk. Erre utal az is, hogy a kereskedelmi bankoknak minden ügyfelet levélben kell tájékoztatniuk arról, hogy mennyi veszteségük keletkezett abból, hogy nem megtakarítási adómentes pénzügyi eszközt birtokoltak.

A szakértők szerint lényeges annak hangsúlyozása is, hogy 2010-től kezdődően ugyan folyamatosan csökkent az államadósságon belül a külföldi fizetőeszközökben jegyzett adósság aránya, azonban az utóbbi időszakban ez megfordulni látszott. Éppen erre reagálva a kormányzat igyekszik vonzóbbá tenni az állam működésének hazai szereplők általi finanszírozását, mely kisebb kitettséget és pénzügyi sérülékenységet jelent. Ráadásul ha az állampapírok kereslete növekszik, akkor bővül a költségvetés majdani mozgástere a kamatkiadások vonatkozásában. Vagyis a nagyobb kereslet mellett csökken az állampapírok hozama, amely a kamatok csökkenését eredményezi.

Egy átlagos háztartás tehát továbbra is mérlegelhet. Választhatja a megtakarítási adómentes állampapírt, vagy részvényt, de fektethet például befektetési jegybe is, amelyet azonban már terhel az adó.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink