Továbbra is bővülünk

Hírek
Újabb bizonyíték érkezett arra, hogy a gazdasággal miden rendben van: átlag feletti értéket mutatott augusztusban a Beszerzési Menedzser Index (BMI), ami az elmúlt évtizedek egyik legjobb augusztusi értéke. Az idei érték érezhetően meghaladja a hosszú távú augusztusi átlagot is.  

A vállalatvezetők várakozásaiból összeállított Beszerzési Menedzser Index (BMI) nagyon erős gazdaságot mutatott augusztus hónapban, közel sem csak a strandok voltak tehát tele, de a gazdaság motorja is szépen pörgött.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke: 56,6, azaz a korábbi augusztusokkal összevetve az idei érték meghaladja a hosszú távú augusztusi átlagot (52,6), és az elmúlt három év átlagát (52,6) is.

A felmérésben vizsgált részindexek többsége nőtt is júliushoz képest. A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban is. A 2016-os év értékei hét-öt arányban mutattak növekedést és csökkenést.

Azaz a felmérés válaszadói az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A bővülési ütem visszatért az elmúlt egy évben leggyakrabban megfigyelt 56-57 pontos sávhoz, így ezt az időszakot tekintve elég tipikus értéknek tekinthető. A 2017. augusztus havi index nagyobb a júliusi (54,2) értéknél, és a második legmagasabb augusztusi érték. Augusztus összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,2; az augusztusoké 52,6). Az elmúlt három évben az augusztusi átlag megegyezett a hossz távúval (52,6), így az idei érték összességében átlag feletti augusztusi értéknek tekinthető 1995 óta.

A BMI egyes összetevőiről: a termelési mennyiség indexe nőtt júliusi értékéhez képest, és 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár huszonnegyedik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta kétszer volt magasabb az index értéke augusztusban.

Az új rendelések indexe enyhébben nőtt, és 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig háromszor mértünk magasabb augusztusi értékeket a korábbi években.

Az augusztusi szállítási átfutási idő rövidebb lett júliushoz képest, és az ütem erősödött. Az index értéke így továbbra is 50,0 pont felett maradt. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei a legmagasabb érték. Az index értéke szinte folyamatosan 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben, és legutóbb 2009-ben haladta meg három egymást követő hónapban az 50,0 pontot.

A vásárolt készletek nyolcadik hónapja bővülnek, most némileg erősödő ütemben. Az idei augusztusi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján így átlag feletti, és az ötödik legnagyobb augusztusi. 2015-ben hét hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2016-ban pedig hat ilyen hónap volt.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapokhoz hasonlóan augusztusban is növekedésre utal, az elmúlt egy évben folyamatosan. Az index értéke alacsonyabb lett júliushoz képest, közelebb került az 50,0 ponthoz, de ezzel együtt is a második legmagasabb augusztusi 1995 óta.

A beszerzési mennyiség indexe nőtt júliusi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a legmagasabb augusztusi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár huszadik hónapja.

A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően tizenhatodik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a nyolcadik legnagyobb augusztusi.

A késztermékkészletek szintje augusztusban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme csökkent, és az indexérték közelebb került az 50,0 ponthoz. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és a nyolcadik legkisebb 1995 óta. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index, 2016-ban szintén öt ilyen hónap volt, míg idén hat hónapnál járunk.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt júliushoz képest, és továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően huszonhat hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében némileg eltérő folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben gyengébben csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének enyhébb ütemű bővülését. Az elmúlt két év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már huszonöt hónapja tart.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink