Továbbra is 4 százalék körül bővülhet a GDP

Hírek
A 2019-2023-as konvergenciaprogamban a kormány azzal számol, hogy a gazdaság növekedése a következő években is relatíve magas marad, 4 százalék felett bővülhet, a költségvetési hiány az időszak végén nulla százalékra, az adósságráta pedig a GDP 60 százaléka alá csökkenhet - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken, a programot ismertető sajtótájékoztatón.

A miniszter elmondta: a kormány az uniós jogszabályoknak megfelelően elkészítette és április végéig benyújtotta az Európai Bizottságnak a 2019-2023-as konvergenciaprogramot, amely a középtávú költségvetési terveket és makrogazdassági előrejelzéseket tartalmazza, azokat a legfontosabb lépéseket, amelyek stabil és fenntartható növekedést, a versenyképesség javulását eredményezik és elősegítik Magyarország felzárkózását a vezető országokhoz. 

A gazdaságpolitikai intézkedések  középpontjában továbbra is a családok támogatása, a gazdasági eredmények fenntartása és védelme áll – hangsúlyozta Varga Mihály. 

A miniszter az euró bevezetésével kapcsolatos tervekről kérdésre azt mondta, a magyar gazdaság jó pályán halad, az államadósság arányának 60 százalék alatt sem kellenie ahhoz, hogy az ország a bevezetés feltételeit teljesítse. Elvileg készen állnak arra, hogy ezt a lehetőséget mérlegeljék. A magyar gazdaságpolitikának azonban egyelőre nem szándéka, hogy olyan valutaövezethez csatlakozzon, amely jelenleg is átalakulás alatt áll, változnak a szabályai. A következő években szeretnék még a magyar gazdaság mutatóit javítani, és a helyzettől függővé tenni a csatlakozást – fejtette ki.
 

Borítókép: MTI/Kovács Tamás