További szigorításra van szükség, ismét kamatot emelt az MNB

Print rovatok Tóth Balázs
A további, határozott szigorításban egyetért a jegybank monetáris tanácsa, miután a kilátások sem lettek tisztábbak februárra az előző kamatdöntés óta – emelte ki Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a kamatdöntést követő online háttérbeszélgetésen kedden.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal, 3,40 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén, és ugyanekkora mértékben növelte a kamatfolyosó két szélét is.

A fogyasztóiár-index és a maginfláció a várakozásokat meghaladóan tovább nőtt februárban. Már januárban a szokásosnál lényegesen nagyobb áremelések következtek be, az átárazások az elmúlt 10 év átlagának háromszorosát is elérték. Az előző kamatdöntés óta tovább erősödtek a felfelé mutató kockázatok. A februári infláció üteme megközelítheti a 8,5 százalékot is, az infláció elleni küzdelem hosszú út lesz – mutatott rá a jegybank alelnöke.
Arra a kérdésre, hogy 50 bázispontnál magasabb emelés elképzelhető-e a jövőben, Virág Barnabás jelezte, hogy a januári döntés egyértelmű irányt jelölt ki. A szigorú alapállást hosszabb időn keresztül kell folytatni a másodkörös hatások, azaz az inflációs várakozások csökkentése, begyűrűzésének elkerülése érdekében.

A másodkörös inflációs kockázatok mérséklése és a várakozások megfelelő alakítása az alapkamat-emelési ciklus havi ütemű folytatását teszi szükségessé – olvasható az 50 bázispontos keddi kamatemelés után kiadott jegybanki közleményben. A dokumentumban kitértek arra, hogy az előző kamatdöntés óta az inflációs kockázatok erősödtek, az inflációs ráta csökkenésének megindulása a korábban várthoz képest kitolódik.
Virág Barnabás szerint a monetáris testület a kamatemelési ciklust addig folytatja majd, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink