Tovább tart az építőipar szárnyalása

Hírek
A KSH gyorstájékoztatója szerint júniusban 20,3 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene.

Júniusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 20,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – írja gyorstájékoztatójában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Júniusban mindkét építményfőcsoport termelése bővült az előző év júniusához képest: 

  • az épületeké 23,5 százalékkal, 
  • az egyéb építményeké 16,5 százalékkal. 

Az épületeknél ipari és raktárépületek építése, az egyéb építményeknél pedig út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést.

Az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében 20,3, az egyéb építmények építésében 15,6, a speciális szaképítésben 23,5 százalékkal nőtt.

A KSH közlése szerint a megkötött új szerződések volumene 0,9 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 27,4 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 12,6 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Csökkent a szerződésállomány

Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 11,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 31,7 százalékkal nagyobb, az egyéb építményekre vonatkozóké 21,2 százalékkal kisebb volt, mint 2018. június végén.

Idén eddig több mint harmadával bővült az építőipar

Az év első hat hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva az építőipari termelés 35,1 százalékkal emelkedett. 

Az építőipari termelői árak a második negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 11,8, az egyéb építmények építése vonatkozásában 8,7, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 10,0 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az építőipar árai az előző negyedévinél 2,2 százalékkal magasabbak voltak.

 

Borítókép Getty Images