Tovább süllyedt Macron népszerűsége

Hírek
Nem tett jót a liberalizmus utolsó bástyájának tartott Emmanuel Macronnak, valamint Edouard Philippe miniszterelnöknek a sárgamellényes tüntetés: a francia székhelyű Ifop-Fiducial közvéleménykutató cég elemzése szerint eddig nem látott mélységekbe süllyedt a két politikus népszerűsége.  

Macron támogatottsága huszonhárom százalékra esett, hat százalékos zuhanást mutatnak az adatok, addig Philippe népszerűsége tíz százalékot esett, jelenleg a franciák huszonhat százaléka támogatja csak a miniszterelnököt.

Az államfő népszerűsége megegyezik Francois Hollande 2013-ban mért számaival. Mint ismert, Hollande volt Franciaország legnépszerűtlenebb politikusa.

A felmérést készítő cég a két politikus egyre csökkenő támogatottságát összehozza a sárgamellényes tüntetéssorozattal, amely november tizenhetedikén kezdődött az üzemanyag árának növelése miatt.

A párizsi tiltakozások december elsején voltak különösen erőszakosak, az elkeseredett középosztálybeli franciák minden dühüket kieresztették a saját népe körében elvérezni látszó Macron politikája miatt.

 

Borítófotó: Emmanuel Macron francia elnök az Európai Tanács brüsszeli csúcsértekezlete után 2018. november 25-én (MTI/AP/Olivier Matthys)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink