Tovább növekedhet az elektromos járművek előretörése

Hírek H.Gy.
Roland Berger Automotive Disruption Radar (ADR) tanulmánya szerint a kutatásban résztvevő 22 országban az elektromos járművek aránya 13,2 százalékra emelkedett – mely közel kétszeres érték az elmúlt 12 hónaphoz képest. A jelentés az országokban 26 autóipari mutatóját vizsgálja félévente, amely magában foglalja a Car-as-a Service (CaaS) és mobilitási megoldások Covid utáni visszatérését.

A jelenlegi globális kihívások, mint az energiaválság, az ellátási láncokat érintő problémák és a szárnyaló infláció átformálta az ADR eddigi vezető országainak pozícióját – derül ki a Roland Berger legfrissebb, félévenként publikált kutatásából. Erre utal, hogy Szingapúr megelőzte Kínát és Hollandiát, és most először a lista első helyére került. Különösen jól teljesített a mobilitási mutatók terén: a szingapúriak által megtett távolság 15 százalékát a kereslet által vezérelt módokon (autómegosztás, fuvarmegosztás), 46 százalékát pedig tömegközlekedéssel tették meg. Az elektromos autók értékesítése az északi államokban tört előre. Norvégiában 76 százalékot, Svédországban pedig 48 százalékot tett ki ezen alternatív hajtású autók eladása az összes járműeladásból.

A kutatás szerint a Car-as-a-Service (CaaS) közlekedési lehetőség alternatívája is növekszik, különösen a fiatalabb generációk körében. A jármű megvásárlása helyett havi előfizetési díjat kell fizetniük az ügyfeleknek, mely magában foglalja a biztosítást, a karbantartást és az egyéb fenntartással kapcsolatos teendőket is. Az ADR felmérése alapján a megkérdezettek 57 százaléka venné igénybe a szolgáltatást, ami 11 százalékos növekedést jelent 2019-hez képest.

A mobilitási megoldások, például a fuvarmegosztás, az elektromos rollerek és a tömegközlekedés használata a Covid-19 járvány csúcspontján visszaesett, de a fertőzéssel kapcsolatos tévhitek és félelmek enyhülésével ismét növekedést mutat – egyes esetekben még a járvány előtti szintet is meghaladta. A kutatásban megkérdezett személyek 65 százaléka ismer legalább egy olyan személyt, aki lemondott a magánautóról az alternatív közlekedési módok javára. Amennyiben a mobilitási piac az elkövetkező években erőteljes növekedést mutat, előidézheti a személygépkocsi-tulajdonlás végét.

Bár régóta beszélnek döntő áttörésről, a Roland Berger szakemberei szerint a technológia továbbra is megrekedt az automatizált járművek piacán. A számítástechnikai teljesítmény (teljesen önvezető rendszer kifejlesztése) és a szabályozás (típusjóváhagyás, biztosítás aggályai) még mindig a legfontosabb akadályok.

A hagyományos autóipari OEM-ek és az új iparági szereplők közötti küzdelemben az önvezető autók gyártása továbbra is fő célpont. Ebben az új szereplők még mindig vezető szerepet foglalnak el, míg a hagyományos OEM-ek egyre inkább belépnek a mobilitási piacra. Az OEM-ek számára kihívás lesz felvenni a versenyt a Szilícium-völgy technológiai óriásaival, a Roland Berger szerint egyértelmű, hogy továbbra is versenyben maradnak.

Borítókép: MTI

További híreink