Tovább nőttek az ipari termelői árak áprilisban

Hírek Figyelő
Áprilisban is tovább emelkedtek az ipari termelői árak hazánkban, az egy évvel korábbi szinthez képest 15,9 százalékos növekedést mutatott ki a KSH. Az előző hónaphoz képest azonban már 2 százalékos csökkenésről tanúskodott a statisztika.

Az ipari termelői árak 2023 áprilisában az egy évvel korábbihoz képest 15,9 százalékkal növekedtek. A belföldi értékesítés árai 41,9 százalékkal emelkedtek, ezen belül a feldolgozóiparban 14,3, míg az energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) – részben a hatósági ár szabályozásának módosításai következtében – 110 százalékos volt a drágulás. Az élelmiszeripar értékesítési árai 29,9 százalékkal emelkedtek. Eközben az exportértékesítés árai csupán 3,3 százalékkal nőttek. A feldolgozóiparban 7 százalékkal magasabbak voltak az árak, mint egy évvel korábban , míg az energiaiparban 20,7 százalékos csökkenést mutatott ki a KSH.

A statisztikai hivatal tájékoztatása szerint az eltérő mértékű áremelkedést elsősorban az okozta, hogy az – alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő – energiaipar belföldi értékesítési árai jóval meghaladták az egy évvel korábbit, miközben az exportárai már csökkentek. Az ipari termelői árak növekedésében az alapanyagok drágulása és az előállítási költségek emelkedése is szerepet játszott.

Az előző hónaphoz viszonyítva azonban már mérséklődést mutatnak a statisztikák. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint márciushoz képest két százalékkal alacsonyabb szintre kerültek az ipari termelői árak áprilisban. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,5, az exportértékesítésiek 2,7 százalékkal csökkentek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink