Tovább nőttek az átlagkeresetek 2017-ben

Hírek
Immár öt éve folyamatosan nőnek a reálbérek hazánkban, ami azt jelenti, hogy egyre több pénzből gazdálkodhatnak a magyar családok - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) sajtóközleményéből.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma reggel hozta nyilvánosságra a 2017-es átlagkereset alakulását, erre reagált a minisztérium. Kiderül, hogy 2017. decemberben a bruttó átlagkereset  327 700 forint volt, 13,5%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. A 2017. január–decemberbig tartó időszakban pedig a bruttó átlagkereset 297 000 forint, a nettó átlagkereset 197 500 forint volt. Az év tizenkét hónapjában a bruttó és a nettó keresetek azonos mértékben, 12,9%-kal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25%-os emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással.

Az adatokból kiderül, hogy tavaly január kivételével minden hónapban kétszámjeggyel növekedtek a keresetek, tehát tavaly átlagosan több mint egyhavi keresettel többet vittek haza a munkából élő emberek Magyarországon, mint a megelőző évben. A családi kedvezmény figyelembe vételével 2010 óta 36 százalékkal emelkedtek az átlagos reálkeresetek, több mint kétszer akkora mértékben, mint 2002 és 2010 között, a szocialista-liberális kormányok alatt. A kormány kezdeményezésére megkötött hatéves bérmegállapodásnak és a közszféra béremeléseinek köszönhetően nemzetgazdasági szinten 12,9 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó bérek egyaránt 2017-ben, amelyre 2002 óta nem volt példa. A nettó átlagbérek a családi kedvezménnyel együtt több mint 205 ezer forintra emelkedtek, és 54 százalékkal magasabbak, mint 2010-ben, ami jelentős részben  az adócsökkentéseknek és a folyamatosan növekvő családi adókedvezménynek is köszönhető.

A vállalkozások körében pedig 13,1 százalékkal voltak magasabbak a decemberi keresetek az egy évvel korábbiaknál, a költségvetési szférában 13,6 százalékkal nőttek a bérek. Az év végi jutalmakat, prémiumokat a költségvetési szektorban már novemberben kifizették, mert az egyszeri járandóságok decemberben csak 5,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, míg novemberben 49,8 százalékkal nőttek.

Borítókép: Sentavio, Dreamstime.com

Ezek is érdekelhetnek

További híreink