Tovább gyorsulhat jövőre a magyar GDP-növekedés

Hírek Figyelo.hu

Az egyes ágazatokban jelentős eltérésre számíthatunk, a szolgáltatásokban lassabb lehet a talpraállás. Az uniós helyreállítási alapból az év végén érkező pénzek inkább a jövő évben támogathatják a bővülést, ezért gyorsulhat 2022-re a növekedés – írja Világgazdaság.

A második negyedévben 5 százalék lehet az infláció, az adószűrt maginfláció 3 százalék körül alakulhat

– mutatott rá Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. A fogyasztói árindex hullámozhat, az éves átlag 4,1 százalék lehet, amit jövőre 3,4 százalék lehet. Az idei drágulás kilóghat a 2-4 százalékos jegybanki célsávból, jövőre ugyan a 3 százalékos MNB-cél felett, de a toleranciatartományon belül alakulhat. Várhatóan nem lesz szükség a monetáris politika változtatására idén, igaz, a piac szigorítást áraz. A forintárfolyam támogathatja az MNB-t a kamatszintek tartásában, mivel a tavalyi leértékelődést stabil, enyhén erősödő forintárfolyam jöhet, az év végére 350-es kurzus körül alakulhat az euró-forint kereszt.

Kilőhet az USA gazdasága

Idén 6-7 százalékkal nőhet a bruttó hazai termék (GDP) az Egyesült Államokban (USA), amire 1984 óta nem volt példa – mondta Blahó Levente, a Raiffeisen Bank tengerentúli piacok szakértője. A részvénypiacok már beárazták ezt a jelentős növekedést, túlvásárlás nem figyelhető meg. Gazdasági oldalról nem látható olyan ok, ami megtörheti a kedvező folyamatokat.

Az élet több tagállamban visszatért közel normális kerékvágásba az Egyesült Államokban.

A munkaerőpiaci adatok javulnak, de még mindig 8 millióval kevesebben dolgoznak, mint a járvány előtt és várhatóan lassan tér vissza a foglalkoztatottsági szint. Márciusban közel 4 százalékkal nőtt a fogyasztás, amiben az 1800 dolláros stimulus check mellett a növekvő bértömegnek köszönhető.

Az új megrendelések és megrendeléshátralékok magasak. Minden elegendő lenne a gyors gazdasági növekedéshez, azonban az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) is támogatja a növekedést. Amíg a teljes foglalkoztatottság, a 2 százalékos átlagos infláció nem teljesül, addig nem változik a monetáris politika. Idén még biztosan nem változik a monetáris politika, de több jelentés már 2022 végére teszi ezt. Blahó Levente szerint először a közvetlen pénzügyi támogatást vonhatják vissza, ezután a mérleg leépítése, majd kamatemelés jöhet.

Európában tovább maradhat az alacsony kamatkörnyezet

Tavaly 6,6 százalékkal esett vissza a GDP, amit az idén legalább 4 százalék követhet

– mondta Pálffy Gergely, a Raiffeisen Bank EU-szakértője. A vállalkozói bizalom magas, a fogyasztói bizalom most kezd visszatérni a válság előtti szintre. A feldolgozóipar hasít, a szolgáltató szektor kezd magára találni.

A lakosságban megfigyelhető a visszatartott fogyasztás, ami felhalmozódó megtakarításokban testesül meg – a normális 12-13 százalékos megtakarítási ráta 20-25 százalékra ugrott. A gazdaság nyitása után a felhalmozódott kereslet berobbanhat. A hitelkiáramlási mutatók 4-5 százalékra nőttek, a lakásárak enyhén emelkedtek. A kurzalbeitnek köszönhetően széles maradt a fogyasztói bázis, inkább a ledolgozott munkaidő csökkent. A külső kereslet elképesztő erős tavaly szeptember óta, és a nyitás után a belső kereslet is könnyen felfuthat. A külső kereslet jelentős kapacitásbővítéseket hozott.

A hirtelen kereslet okozhat sokkot költségoldalon, azonban gyors normalizáció esetén átmeneti tényezők emelhetik az inflációt

– hívta fel a figyelmet Pálffy Gergely.

Az olajárak beesése miatt defláció volt tavaly, ez azonban alacsony bázist teremtett, az átmenetileg magas infláció azonban 1 százalékra eshet az egyszeri tényezők kifutása után és 1,5 százalékon stabilizálódhat. Mivel 2 százalékos inflációs cél van, ezért az tényleges drágulás elmaradhat ettől, ami az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikájának állandóságát hozhatja.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink