Tovább gyengült a forint

Hírek Hőnyi Gyula
A keddi mélyrepülés után szerdán ismét gyengülni kezdett a forint a devizapiacon a délelőtti órákban az euró-forint keresztárfolyama átlépte a 410 forintot.

A külföldön nyaralók vélhetően folyamatosan figyelik a hazai fizetőeszköz árfolyamának alakulását, ugyanis jelenleg meglehetősen hektikusan mozog főleg az euróval és a dollárral szemben. Azt már tegnap jeleztük, hogy a svájci frank a forinttal szemben drágább lett, mint az euró, ennek egyik oka, hogy utóbbi meggyengült (várható az ECB kamatemelése, ami ismét erősítheti), ám most a dollár jött nagyon fel. A nap elején 396 forintról indult a kereskedés, ám délelőtt ez a devizanem is átlépte a 400 forintot.

Külön érdekesség, hogy az orosz-ukrán háború kitörésének pillanatában az amerikai fizetőeszköz 306 forint körül mozgott. Vagyis, ha valaki akkor bevásárolt, fél év alatt bőven több mint 30 százalékos hozamot érhetett el. Ezzel jobb befektetéssé vált, mint a svájci frank, amely a háború kitörésének pillanatában 330 forint körül mozgott. Ehhez képest az euró 350 forint környékén ingadozott februárban és volt egy pillanat márciusban, amikor megközelítette a 390 forintot, amit újra, csak május végén ért el, vagyis aki akkor vásárolt be, sokáig bukóban volt.

Sajnos a cseh koronával szemben is gyengült a forint, tegnap már 16,5-be került egy korona a piacon. A lengyel zlotyival szemben hektikus maradt a forint, tegnap most épp egy gyengülő időszak van, de a periodikát tekintve hamarosan egy konszolidációs időszak következhet, amelyben erősödhet a lengyel fizetőeszközzel szemben a forint.

Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink