Tovább folytatódik a földértékesítési program

Hírek Figyelő
Közel 7000 hektárnyi állami földterület találhat gazdára a következő hetekben. A Nemzeti Földügyi Központ által meghirdetett, 10 hektárnál kisebb területekre 30 napig lehet vételi ajánlatot tenni.

Tovább folytatódik a földértékesítési program, az érdeklődők június 22. és július 14. között licitálhatnak az árveréseken a 10 hektárnál nagyobb parcellákra. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint ezzel párhuzamosan folytatódik a 10 hektárnál kisebb területű állami földek értékesítése is, melynek hirdetményeit 2023. június 14-én teszi közzé a Nemzeti Földügyi Központ az Elektronikus Pályázati Rendszer felületén.

A központ ezúttal közel 6000 földrészletet – mintegy 7000 hektárt – kínál eladásra 1600 településen. Ebből csaknem 2000 földrészletet először hirdetnek meg, a parcellá között 5-10 hektár nagyságú erdők is találhatók. A tárca tájékoztatása szerint azon földrészletekre is újra ajánlatot tehetnek az érdeklődők, amelyeket korábban már meghirdettek, de még nem találtak gazdára. A területek 40 százaléka szántó, rét, legelő művelési ágú, 40 százaléka erdővel érintett, 20 százaléka vegyes művelési ágba tartozó parcella.

A meghirdetett területekre bárki tehet ajánlatot, aki a jogszabályban foglalt feltételeknek megfelel. Egy hektár területnagyságig a földművesnek nem minősülő személyek is vásárolhatnak földet, egy és tíz hektár közötti területre, illetve tulajdonrészre kizárólag a földműves nyilvántartásban szereplő természetes személyektől érkezhet érvényes vételi ajánlat. A hirdetmények az érintett települések önkormányzatainak honlapján is megtalálhatók, a meghirdetett területekre 30 napig lehet vételi ajánlatot tenni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink