Tovább esett az építőipar teljesítménye áprilisban

Hírek Figyelő
Egyelőre nem tért magához az építőipar, az ágazat teljesítménye áprilisban is tovább zuhant. Az elemzők várakozásai szerint az építőipar fellendüléséhez az uniós források megérkezése és az alacsonyabb hitelkamatok szükségesek.

Továbbra is gyenge kereslet jellemzi az építőipart, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint áprilisban ismét mintegy 3,2 százalékkal csökkent az ágazat teljesítménye az egy évvel korábbi szinthez képest. Az építményfőcsoportok közül az épületek építése 4,4, az egyéb építményeké 1,3 százalékkal esett vissza. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 2,6 százalékkal volt kisebb a márciusinál.

Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza szerint az éves csökkenés az előző hónapokban megszokottnál kisebb volt, ez azonban az alacsony bázisidőszaki adatnak tudható be, amikor is havi alapon több mint 10 százalékkal mérséklődött az ágazat teljesítménye.

Az elemző szerint az alacsony kereslet több tényezőre vezethető vissza. Egyrészt a magas kamatkörnyezet hátráltatja a vállalkozások és a háztartások beruházásait, az önkormányzatok forráshiánya az ő beruházásaikat fogja vissza, míg az állami beruházások szintén csökkentek a költségvetési helyzet (magas energiaszámla, kamatkiadások, honvédelmi kiadások) miatt. Ezt fokozza az uniós források visszatartása, amelyeknek egy érdemi része szintén az építőiparban jelentene keresletet.

– Az építőipari termelés akkor tud majd ismét növekvő pályára állni, ha az uniós források elkezdenek megérkezni, illetve ha a kamatkörnyezet érdemben kedvezőbbé válik – mutatott rá Regős Gábor.

Az elemző szerint az építőipari termelés kapcsán a fellendülést még a rendelésállomány sem vetíti előre: az új rendelések volumene 37,5, míg a szerződésállomány 27,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Ez utóbbin belül kiugró az egyéb építmények visszaesése, míg az épületeknél a mérséklődés kisebb, így a vállalati beruházások még talán valamennyire tartják magukat, vagyis a nagyobb visszaesés az önkormányzatokhoz és az államhoz köthető, amelyek egyébként az ágazat fő megrendelői.

Regős Gábor szerint csak remélni lehet, hogy az alacsony kereslet érezteti hatását az építőipari árakban is, hiszen ezek kiemelkedően magasak, és az alacsonyabb árak segítenének fellendíteni a lakosság és a vállalatok építési kedvét.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Zalai Hírlap/Szakony Attila)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink