Tovább emelkednek a lakásárak vagy pukkan a lufi? (X)

Hírek Szponzorált tartalom
A negyedik hullám tetőzésével megszaporodtak azok az elemzések, amelyek az ingatlanpiac, és ezen belül is a lakóingatlan szegmens jövőjét próbálják kifürkészni. Legtöbben további drágulást prognosztizálnak az építőanyag árak növekedése és az emelkedő bérek okán. Ami teljesen készenfekvő hiszen a beruházók nem fogják olcsóbban adni a lakásokat, amelyeknek a kivitelezése drágább lesz, mint a megelőző években.

Emellett ott vannak a különböző otthonteremtési támogatások is, amelyekről rendre kiderül, hogy azok haszonélvezői elsősorban a kivitelezők, akik azonnal beépítik az áraikba az egyes támogatások által biztosított többlet források mértékét. Mindeznek mellett van még egy olyan gazdasági tényező, ami hasonlóan a támogatások összegéhez szintén beépül az ingatlanok vételárába,

ez nem más minta a bérek emelkedése.

Hogy megtudjuk milyen mértékben befolyásolja a lakóingatanok árának alakulását a jövedelmek növekedése, meg kell nézünk máshol milyen relációban vannak egymással az átlagjövedelmek és a lakásárak. A régió országaiban az átlagfizetés és egy 50 m2 alapterületű lakás ára a következő képen aránylik egymáshoz:

  • Bukarest: 252 ezer Ft – 28,5 M Ft
  • Budapest: 351 ezer Ft – 35,9 M Ft
  • Varsó: 399 ezer Ft – 42,1 M Ft
  • Pozsony: 407 ezer Ft – 53,1 M Ft
  • Prága: 530 ezer Ft – 54,8 M Ft

Ebből egyértelműen látszik, ahol magasabba az átlagfizetés ott drágábbak a lakások is. Vagyis, szinte esélytelen, hogy a drágulás megálljon, így az otthonteremtésben gondolkodók legfeljebb abban reménykedhetnek, hogy az ütem valamelyest lassulni fog.

A helyzet azért nem reménytelen, a különböző lakáscélú megtakarítások, sokat segíthetnek abban, hogy a drágulás ellenére is megvalósuljanak az otthonteremtési céljaink. Ennek egyik legjobb módja a Four Generations Property SE konstrukciója, amely jelenetős akár 50%-os árkedvezmény mellett teremti meg az alkalmat és az eszközt, a saját tulajdonú lakás, ház megszerzéséhez. Ami még befektetési szempontból is igen figyelemre méltó lehetőség sokak számára.

Mi az „ára” ennek a rengeteg kedvezménynek?

Ilyen jelentős, az 50%-ot is elérő árelőny mellett úgy lehetséges ingatlanhoz jutni, hogy belépünk az úgynevezett életjáradékos ingatlanok piacára. Fontos tudni, hogy az életjáradéki szerződés NEM egyenlő a tartási (köznapi nevén eltartási) szerződéssel. Az életjáradék esetében a befektetőnek nincs gondozási kötelezettsége, mert azt egy előre meghatározott egyszeri vagy rendszeres összeg kifizetésével kiváltja. Így egy teljesen tisztán üzleti megállapodás jön létre mindkét fél számára.

Fotó: fourgenprop.com

Az ilyen, életjáradékos ingatlanokban olyan idős emberek élnek, akik a befektetőknek adott (már említett), 40, 50, 60%-os árengedményért mindössze a lakhatásuk fenntartását kötik ki a szerződésben. Ez több, más esetekben nem tapasztalt előnnyel jár a befektetők számára.

A kulcsszó az árelőny.

Mivel az ingatlan piaci értékénnek csupán töredékét kell kifizetnünk, nem kell aggódnunk az esetleges átmeneti árcsökkenések és árbuborék miatt, hiszen a tőkét érintő veszteség lehetősége közel nullára csökken.

Továbbá mivel a piaci árnak hozzávetőleg a felét, esetleg még ennél is alacsonyabb összeget kell befektetnünk, a megtérülési idő is ilyen mértékben csökken: ez akár feleannyi vagy még alacsonyabb időtartam is lehet, mint a hagyományos, kiadási célú hasznosításnál.

De tekinthetünk úgy is erre a jelentős árkedvezményre, mintha előre megkapnánk 10, 12, 15 évre járó bérleti díjat – méghozzá egy összegben. Így ezeknél az ingatlanoknál a hasznosítási, kiadási kényszert és az ezekben rejlő buktatókat bizony hosszú időre el lehet felejteni. Sőt, komoly lehetőségek rejlenek a módozatban az adóoptimalizálás témakörében, a jelentős illetékkedvezményről már nem is szólva.

Azoknak, akik élni szeretnének ezzel az innovatív lehetőséggel, a legjobb ha a Four Generations Property SE kifejezetten erre a célra kidolgozott szolgáltatását veszik igénybe. Ők ugyanis egy kockázatredukálás mellett nyújtják az ügyfeleknek kiemelt profitrealizálás lehetőségét. További előny, hogy a tőkeigény jóval alacsonyabb, mint a hagyományos esetekben és akár 80%-os likviditási mutatót is elérhetünk a konstrukciótól függően.

(Borítókép: fourgenprop.com)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink