Tovább emelkedhetnek az élelmiszerárak

Hírek M. O. A.
Az árstabilitás elérésének nincsen alternatívája – jelentette ki Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a monetáris tanács mai kamatdöntő ülését követően tartott online háttérbeszélgetésen. Bár konkrétumot nem mondott a várható inflációs csúcsról, annyit azért elárult: „Kellemetlen meglepetések vannak még a pakliban.” Utalt az élelmiszerárak további emelkedésére.

A monetáris tanács úgy látja, hogy javult a kockázatvállási hajlandóság a világban, de a háború miatt nagyok a kockázatok a régióban – kezdte a háttérbeszélgetést Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, miután a monetáris tanács a mai kamatdöntő ülésén változatlanul 13 százalékon hagyta az alapkamatot. A szakember szerint a belső kereslet lassul, miközben az ipari termelés és az export bővült, ez a két hatás az energiaárak csökkenésével együttesen a folyó fizetési mérleg javulását vetíti előre már rövid távon is – idézi a vg.hu az alelnököt.

Virág Barnabás rámutatott, az infláció csaknem kétharmadát az élelmiszer és az energiaárak emelkedése okozza Európában
Fotó: Vémi Zoltán

Virág Barnabás beszélt arról is, összességében a szélsőséges kimeneteket sikerült elkerülni Európában, de a lassulás velünk van,

Az infláció kétharmadát az energiaárak és az élelmiszerárak emelkedése okozza Európában, a magyar adatok is beilleszkednek ebbe a sorba. A magyar inflációban 60 százalékot magyaráz ez a két hatás. Az inflációs ráta emelkedését döntően az élelmiszer-drágulás okozza, kellemetlen meglepetések benne vannak a pakliban – fogalmazott, hozzátéve, hogy sok országban már csökken az infláció, de az élelmiszer-drágulás továbbra is húzza az áremelkedéseket.
Hangsúlyozta, minden transzmissziós csatornára szükség van, hogy az inflációt megfékezzék, és egy tartósan csökkenő pályára állítsák.

Nagy kérdésnek nevezte, hogy a háborúnak mik lesznek a fejleményei, ahogy az energiaválság feloldódása is kérdéses még. A nagy jegybankok szigorítása folytatódik, ami a feltörekvő piacokat nyomás alatt tartja. A folyó fizetési mérleg hiánya és az EU-megállapodás is befolyásolja a kockázati megítélést. A jegybank álláspontja, mióta egy magasabb inflációs közegbe léptünk, hogy az árstabilitás elérése a kulcs. Az infláció letörésének nincs alternatívája, ehhez a monetáris transzmisszió minden csatornájára szükség van – válaszolta a kormány betéti kamatstopról hozott döntésére vonatkozóan, hozzátéve, az intézkedés hatását egyelőre pontosan még nem látják, szerinte ez a következő napokban fog kiderülni.

Szerinte érdemi inflációcsökkenés csak az év második felében várható. A teljes cikk a vg.hu-n olvasható.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink