Tovább drágult az olaszok kedvenc pizzája

Hírek
Az előző hónapokhoz képest lassabb ütemben ugyan, de áprilisban is tovább emelkedett a klasszikus olasz margharita pizza előállítási költsége.

Tovább emelkedett a klasszikus olasz margharita pizza előállítási költsége áprilisban, az alapanyagok, valamint az energia drágulása miatt csaknem 19 százalékkal kerül többe a hagyományos olasz étel elkészítése – derült ki a Bloomberg margharitapizza-indexéből.

A Világgazdaság által szemlézett elemzés szerint az áremelkedés lassult az előző hónapokhoz lépest, pizzaindex azonban továbbra is messze meghaladja az általános inflációs rátát, amely a mediterrán országban több mint 8 százalék volt az előző hónapban.

A drágulás hátterében elsősorban az alapanyagok áremelkedése áll: az olívaolaj ára 26,4 százalékkal, míg a mozzarella ára 25 százalékkal nőtt éves szinten. A paradicsom 8,6 százalékkal, a villamos energia 20,1 százalékkal, a liszt pedig 11,1 százalékkel lett drágább az előző év azonos hónapjához képest. Havi szinten ugyanakkor már mérséklődött az alapanyagok és az energia ára is. A pizzaársokk rámutat arra, hogy bár csökkenésnek indultak az energiaszámlák, és a hivatalos inflációs mutató is túl lehet a delelőjén, de még maradtak a gazdaságban olyan tételek, amelyek nehéz helyzetbe hozzák a háztartásokat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink