Tovább dolgoznak az idősek

Hírek figyelo.hu
Nem okozott visszaesést a nyugdíjas foglalkoztatottak bérében a járvány, de a számuk némileg csökkent az év eleje óta.

Nem lehetetlenítette el a járvány a nyugdíjasok foglalkoztatását, a szövetkezeteken keresztül dolgozó idősek száma azonban nem éri el az év elejit.

Az érdekképviseletünkhöz tartozó szövetkezetek mintegy 15 ezer főt foglalkoztattak az év elején, jelenleg 10-12 ezerre tehető a számuk

– mondta a Világgazdaságnak Dolgos Attila, a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekvédelmi Szövetségének (Közész) alelnöke. Meglátása szerint sokkal felkészültebbé és körültekintőbbé tette a partnereket és a szövetkezeteket a pandémia első időszaka, a rengeteg óvintézkedés miatt sokkal biztonságosabb munkakörnyezetben dolgozhatnak a nyugdíjasok, úgyhogy a második hullám hatására sincs jelentős visszaesés a teljesítésben.

A szövetkezetek figyelnek arra, hogy ne állítsanak munkába túl idős tagokat, és hogy jó fizikai állapotban legyen mindenki, aki munkát vállal. Természetesen a szövetkezeti tevékenység senkinek sem kötelező, ha valaki úgy dönt, hogy szünetelteti a tevékenységét a vírus lecsengéséig, ezt is megteheti gond nélkül.

A létszám és a bérek szempontjából Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megye kiemelendő, az ország délkeleti régiójában dolgoznak nyugdíjas-szövetkezeteken keresztül a legkevesebben

– mondta a Világgazdaságnak a Közész alelnöke. A nyugdíjasok foglalkoztatása leginkább a vendéglátásban, a hotelekben esett vissza, ebből a szektorból gyakorlatilag április óta nem érkezik megrendelés a szövetkezetekhez. Az élelmiszeriparban folyamatos a teljesítés, erre nincs jelentős hatással a járvány. Az elmúlt másfél-két hónapban az autóipari beszállítók éledeztek, több régi megbízás is újra aktív státuszba került, talán ez a legjelentősebb pozitív fejlemény a nyugdíjasok foglalkoztatásában – emelte ki Dolgos Attila.

Átlagos havi keresetről nehéz beszélni a közérdekű nyugdíjas-szövetkezeti rendszerben, hiszen van, aki havi húsz órát dolgozik, van, aki ötvenet, vagy akár folyamatosan egész hónapban. Az órabérekben is rendkívül nagy a szórás, feladattól függően. A könnyű fizikai munkák ezer forint körüli bérért vállalhatók, a szakképzettséget igénylő feladatokkal azonban ennél jóval magasabb órabért kínálnak a partnercégek. Összességében nem okozott visszaesést a bérekben a járvány.

(Borítókép: 2020.10.23. Győr, Tűzoltóság. Aktív nyugdíjas tűzoltó apa és fia. Képen: Pirka Tamás az apa és Pirka Gergő a fiú. (Huszár Gábor, Kisalföld)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink