Tovább büntethetik Merkel pártját a német választók

Hírek
Öt éve a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Zöldek koalíciója kormányozza a Németország nyugati részén fekvő Hessen tartományt. Miközben a Zöldek és az AfD megerősödése várható a mai választáson, a CDU és a Hessenben ellenzékben lévő SPD valószínűleg jelentősen gyengül, ami elsősorban a szövetségi kormány teljesítményével szembeni elégedetlenséggel magyarázható.

A Németország nyugati részén fekvő, 6,2 millió lakosú Hessen az egyik leginkább fejlett és jómódú tartomány. Az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) csaknem 45 ezer euró (14,8 millió forint), amivel a tartomány mintegy 15 százalékkal a német országos átlag felett áll, és megelőz az Európai Unió 28 tagállama közül 22-t.

Valószínűleg a CDU mellett a Hessenben ellenzékben lévő Német Szociáldemokrata Párt (SPD) gyengül tovább, ami elemzők szerint elsősorban a szövetségi kormány, a CDU, az SPD és az október közepén tartott bajor tartományi választáson súlyos veszteségeket elszenvedett Keresztényszociális Unió (CSU) által alkotott koalíció teljesítményével szembeni elégedetlenséggel magyarázható. A helyi választásnak így kiszámíthatatlan következményei lehetnek a szövetségi szintű politikában.

Az utolsó felmérések alapján Hessenben továbbra is a CDU lesz az első számú politikai erő a tartományban, de támogatottsága a 26-28 százalékos sávba süllyed az előző, 2013-ban tartott Landtag-választáson elért 38,3 százalékról. Az SPD 20-22 százalékot szerezhet, szemben az öt évvel korábbi 30,7 százalékkal. Előfordulhat, hogy a harmadik helyre szorul, a Zöldek pedig előrelépnek a tartomány második számú politikai erejévé. Az ökopárt támogatottságát is 20-22 százalékra mérik, ami csaknem a duplája a 2013-ban szerzett 11,1 százaléknak.

Most csak a negyedik helyre várják a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországot (AfD), de ez még mindig a párt megerősödését szolgálja, hiszen öt éve még nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt, ezúttal viszont 12-13 százalékkal kerülhet be a wiesbadeni Landtagba. A 2013-ban alapított AfD így mind a 16 tartományi törvényhozásban rendelkezik majd képviselettel. Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) egyaránt a szavazatok 8 százalékát gyűjtheti össze, a 2013-ban szerzett 5,2 százalék, illetve 5 százalék után.

A választáson 4,4 millióan vehetnek részt, 52 százalékuk nő, 35 százalékuk 60 év feletti. A választás reggel 8 órától 18 óráig tart. A szavazóhelyiségből távozó választók nyilatkozatai alapján végzett reprezentatív felmérések (exit poll) közvetlenül az urnazárás után jelennek meg, az előzetes hivatalos végeredmény hétfő kora reggelre várható.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink