Tovább bővültek a lakosság megtakarításai

Hírek vg.hu
Közel kilenc százalékkal gyarapodott a március végéig tartó egy év alatt a magyar háztartások pénzügyi megtakarításainak állománya. A legnagyobb mértékben az értékpapír-befektetések értéke nőtt meg.

Folyamatosan nő az értékpapír-befektetések népszerűsége a lakosság körében – írta a Magyar Nemzeti Bank adatira hivatkozva a Világgazdaság. A lap cikke szerint az első negyedév végére új csúcsra, 86 567,6 milliárd forintra emelkedett a hazai háztartások pénzügyi eszközeinek állománya, amely éves alapon 8,7 százalékos növekedést jelent.

A bővülés üteme lassult kissé az előző években kimutatotthoz képest, ami viszont figyelemre méltó, hogy részben a makacsul alacsony szinten beragadt betéti kamatok, részben a magas infláció miatt a háztartások láthatóan elkezdték átrendezni pénzügyi portfóliójukat, és a „pihenő” eszközökből – vagyis a készpénzből és a folyószámlabetétekből – elkezdték az értékpapír-befektetések felé irányítani szabad pénzeiket.

A készpénzben tartott megtakarítások mértéke kissé csökkent is, március végén 6623 milliárd forintot tett ki, ami az előző évi szinthez képest 150 milliárdos mínuszt jelent. A betéteknél hasonlóan alakult a helyzet: a háztartásoknál lévő állomány hosszú évek óta először – 2,7 százalékkal – csökkent, így 14 218,5 milliárd forintot ért el.

A hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok (kötvények) állománya 11 719,2 milliárd forintra rúgott márciusban, ami az átlagnál gyorsabb, 14,3 százalékos bővülést tükröz az egy évvel korábbihoz képest. A növekedés hátterében a lakossági állampapírok újra növekvő népszerűsége állhat, hiszen az újabb konstrukciók segítségével gyakorlatilag kockázatmentesen juthatnak akár két számjegyű hozamhoz is a kisbefektetők.

A háztartási pénzügyi portfólió legnagyobb szeletét képviselő részvények és részesedések állománya közel 16 százalékkal nőtt a március végéig számolt egy év alatt, így itt a portfólió mérete már egyre közelebb jár a 40 ezer milliárd forinthoz. Ezen belül különösen látványos, 34,7 százalékos az ugrás a befektetési jegyeknél, amelyeknél elsősorban a friss pénzek fűtötték az emelkedést. A biztosításokat és pénztári megtakarításokat tartalmazó biztosítástechnikai tartalékok állománya viszont mindössze 1,4 százalékkal bővült egy év alatt, így még stabilan 5300 milliárd forint alatt maradt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink