Történelmi és lélektani csúcsot hagyott el a Dow Jones részvényindex

Hírek
A csütörtöki nyitást követően átlépte a 25 ezer pontot a DJIA - írja a Bloomberg.  

A Dow Jones Industrial Average (DJIA), a New York-i tőzsde legnagyobb amerikai vállalatok részvényárfolyamának alakulását összesítő indexe történelme folyamán először lépte át a 25 ezer pontot. Az index elmúlt év során összesen öt hasonló mérföldkövet hagyott maga mögött.

Az indexnek az új lendületet a kedvező amerikai makrogazdasági adatok adták. A múlt év utolsó heteiben a vártnál jobb feldolgozóipari és munkaerőpiaci adatok érkeztek. A Donald Trump amerikai elnök által beterjesztett adócsökkentések optimizmussal töltik el a részvénybefektetőket – javulhatnak a vállalati nyereségkilátások. A DJIA és az S&P 500 (a New York-i tőzsde másik irányadó indexe) tavaly a legnagyobb emelkedést produkálták 2013 óta. Ennek hátterében egyrészt a globális növekedési kilátások javulása, másrészt pedig az állt, hogy az amerikai jegybank, a Federal Reserve a várakozásoknál lassabban építi le gazdaságélénkítő intézkedéseit.

A New York-i tőzsdenyitást követően a Dow 0,3 százalékkal 25 006,2 pontig emelkedett. Az S&P 500 szintén történelmi csúcsra, 2 722 pontra nőtt. A részvényindexek emelkedésével párhuzamosan a dollár gyengült valamelyest, és csökkent az amerikai államkötvények árfolyama is.

Meglepőnek tűnhet, hogy a zöldhasú az erős amerikai makroadatok ellenére gyengülőben van az euróval szemben. Devizapiaci szakértők szerint ennek hátterében a globális tőkepiaci optimizmus áll. A befektetők bíznak abban, hogy a világ nagy részvénypiacai szintén jól teljesítenek, így csökken a dollár klasszikus menekülődeviza szerepe. Vagyis a biztonságos dollár befektetésekből más, kockázatosabb deviza alapra helyezik át invesztícióik egy részét.

Decemberben az amerikai foglalkoztatottság 9 hónapos távon a legnagyobb mértékben emelkedett, 250 ezer új munkahely jött létre. A foglalkoztatottak számának növekedése előbb-utóbb a béremelkedésben is meglátszik. Ez kulcsfontosságú az amerikai gazdasági növekedés szempontjából, amelynek durván a 70 százalékát a lakossági fogyasztás adja.

Fotó: Egy kereskedő "Dow 22 000" feliratú sapkát visel a New York-i Értéktőzsdén 2017. augusztus 2-án záráskor. (MTI/EPA/Justin Lane)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink