Történelmi csúcsról beszélt Varga Mihály

Hírek Figyelo.hu
Kedvező hír, hogy a beruházások bővülése a vállalkozások beruházásaihoz és nem az állami beruházásokhoz köthető.

Beszéljenek a számok! Történelmi csúcson a beruházások

– jelentette be keddi Facebook-videójában Varga Mihály.

A pénzügyminiszter a Központi Statisztikai Hivatal kedden reggel közzétett elemzésének adataira hivatkozva ismertette, hogy

a második negyedévben 2760 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg Magyarországon, ez 10,8 százalékos bővülést jelent éves összevetésben.

A beruházási ráta 27,5 százalék körül alakulhatott, amellyel hazánk továbra is az EU-s élmezőnyben szerepel. Nemcsak éves, hanem negyédéves alapon is erősödést mértek: 3,6 százalékos növekedést regisztráltak 2021 első negyedévéhez képest.

Mindezek eredményeként a beruházások volumene soha nem látott magasságba emelkedett. A támogató költségvetési politika eredményei tehát már a beruházásokban is megmutatkoznak. Folytatjuk a gazdaság újraindítását, a cél az, hogy megőrizzük a magyar gazdaság lépéselőnyét és dobogós helyét az uniós rangsorban.

A beruházások szintje mind éves, mind negyedéves alapon növekedni tudott, így meghaladta a válság előtti szintjét

– kommentálta az eredményeket Regős Gábor, a Századvég elemzője.

A szakértő szerint kedvező hír, hogy a beruházások bővülése a vállalkozások beruházásaihoz és nem az állami beruházásokhoz köthető, ezek pedig hosszabb távon nagyobb mértékben járulnak hozzá a gazdasági növekedéshez.

Több ágazatban (például feldolgozóipar, szállítás, raktározás, illetve kereskedelem) kiemelkedően nőtt a beruházások volumene, illetve a vállalkozások elkezdték újraindítani a válság során leállított beruházásaikat.

Összességében a beruházások magas szintje segítheti a gazdaság felzárkózását, ám az építőipari árak emelkedése és az alapanyaghiány kockázatot jelent. A beruházások növekedése azt is jelenti, hogy a beruházási ráta tartósan magas maradhat, illetve hogy a beruházások növekedési hatása pozitív lehet.

Varga Mihály: Ez a valaha mért legnagyobb növekedés

(Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter a Masterplast Nyrt. új egészségipari alapanyaggyártó üzemének átadásán Sárszentmihályon 2021. június 29-én. Az Egészségipari Támogatási Program segítségével megvalósult, 50 új munkahelyet létrehozó üzem 9,5 milliárd forintba került, ehhez több mint 7,5 milliárdot az állam adott. (MTI/Vasvári Tamás)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink