Történelmi csúcson a nagybefektetők készpénzállománya 

Hírek D. GY.
A Bank of America (BoA) felmérése szerint a nagy intézményi befektetők a tech-cégek árfolyamzuhanása és a gazdasági kockázatok miatt 20 éve nem látott mennyiségű készpénzt tartalékolnak. 

Megijedtek a nagybefektetők, pesszimistán látják a részvénypiac jövőjét, ezért a 2001. szeptember 11-iki terrortámadások óta nem látott szintre, átlagosan 6,1 százalékra emelték a készpénz súlyát portfólióikban. A BoA felmérésében 288 intézményi nagybefektető (nyugdíjalapok, biztosító társaságok, vagyonkezelők, befektetési alapok) vett részt, amelyek összesen 833 milliárd dollárt kezelnek.

A befektetők a készpénz súlyát általában akkor növelik a portfóliókon belül, amikor kockázatkerülő üzemmódra állnak át. A megkérdezettek 66 százaléka szerint a globális profitok jelentősen gyengülnek az idén, nagyjából arra a szintre, ami a 2008-as pénzügyi válság, vagy a dotcom lufi 2000-es kidurranása idején volt tapasztalható.

A befektetési menedzserek 13 százaléka májusban már alulsúlyozta a részvényeket a portfóliókban, az áprilisi felmérésben még a felülsúlyozás volt jellemző.

A BoA elemzése szerint a Wall Street közgazdászai az év eleje óta folyamatosan rontják az amerikai vállalatokra adott nyereségelőrejelzéseiket, s messze még a gödör alja: az MSCI All Country World Index, amely a globális részvénypiacok alakulását követi az idén (dollárban számolva) 17 százalékkal zuhant. Az amerikai technológiai szektor indexe, a Nasdaq Composite csaknem 25 százalékkal esett az év eleje óta, a korábban erősen felülértékelt technológiai részvények nagyot korrigáltak lefelé. A tech-szektorban általában úgynevezett növekedési papírok szerepelnek, ezek értékeltségét a várható (várhatóan jelentősen emelkedő) árbevétel jelenértéke határozza meg. Amíg alacsony volt az infláció és rózsásak voltak a cégek növekedési kilátásai, az értékeltség magas volt. Most a piac beárazza, hogy az infláció várhatóan tartósan viszonylag magas marad és romlanak a növekedési kilátások.

Az alapkezelők az elmúlt 14 évben egyfolytában felülsúlyozták a tech-részvényeket, a mostani felmérés szerint azonban átlagosn 12 százalékkal már alulsúlyozzák azokat. A Goldman Sachs (GS) befektetési bank hétfőn kiadott háromhavi előrejelzésében a készpénz felülsúlyozását javasolja, a részvényeket viszont “semleges” kategóriába helyezi. Az elemzés szerint a kockázatvállalási hajlandóság akkor stabilizálódhat az értékpapírpiacokon, ha a befektetők “meggyőző jeleit” látják annak, hogy a 40 éves csúcson álló infláció elérte a tetőpontot. Jelenleg a részvények és az infláció között negatív korreláció figyelhető meg.

A piac attól tart, hogy az amerikai jegybank, a Federal Reserve az áremelkedés ütemének visszafogása érdekében még attól sem riad majd vissza, hogy recesszióba taszítsa az amerikai gazdaságot – erre volt már példa a múltban. A befektetők egyelőre még nem áraznak recessziót, viszont erős kétségeik vannak azzal kapcsolatban, hogy a Fed képes lesz-e megvalósítani kamatpolitikájával a “puha földet érést”, vagyis azt, hogy recesszió nélkül csökkenjen egy általa tolerálható szintre az infláció.

Borítókép: Jim Watson / AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink