Török katonai drónokat gyártanak Ukrajnában

Hírek Moszkovits János

Ukrajna megkezdi a Bayraktar katonai drónokat gyártó üzem építését. A pilóta nélküli járműveket ukrán motorokkal fogják felszerelni, idézi a karpat.in.ua portál Olekszij Reznyikov védelmi minisztert. A döntést a múlt heti kijevi találkozón hozták meg a török féllel. A gyár mellett egy oktatóközpontot is létrehoznak a drónokat irányító személyzet kiképzésére.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt hangsúlyozta, hogy új technológiákról, új munkahelyekről és az állam védelmi képességeinek megerősítéséről szól a törökökkel kötött megállapodás.

Reznyikov miniszter hozzátette: a török ​​vállalat úgy döntött, hogy a Bayraktar soron következő generációját a Motor Szics által kifejlesztett ukrán motorok fogják hajtani, s a drónokat az ukrán és a török ​​fegyveres erők egyaránt hadrendbe állítják.

A Bayraktar TB2 török ​​hadműveleti-taktikai, közepes magasságban szálló jármű, amely hosszú repülési időre képes. A drónokat „Baykar Makina” cég fejlesztette ki és gyártja.

Ukrajna még 2018-ban kötött megállapodást Törökországgal csapásmérő drónok vásárlásáról. Eleinte 60 millió dollárért hatot vásárolt, a következő hatot már 30 százalékkal olcsóbban. Jelenleg mintegy húsz ilyen harci eszköze lehet. Az ukrán fegyveres erők Valerij Zaluzsnij vezérkari főnök utasítására tavaly október 26-án vetettek be első alkalommal Bayraktar csapásmérő drónt a kelet-ukrajnai szakadárok egyik állása ellen, egy tarackágyú megsemmisítésére. Akkor Szerhij Najev, a Donyec-medencében harcoló ukrán egyesített erők parancsnoka egy lapinterjúban elmondta, hogy bár a Bayraktart csak egyszer vetették be, de ilyen drónok már több mint hat hónapja készenléti szolgálatban vannak éjjel-nappal, és nemcsak a Donyec-medencei frontvonalnál, hanem Ukrajna északi és déli határainál is végeznek megfigyeléseket velük.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink