Töretlen a panellakások népszerűsége

Hírek Figyelő
Egyre vonzóbb alternatívát jelentenek a városi lakások között a panelből készült építmények. Az ingatlan.com felmérése szerint a budapestiek 25 százaléka, a megyei jogú városokban élők 24 százaléka lakik panellakásokban, amelyek az átlagosan több mint 20 százalékos árelőnyük miatt nagyon népszerűek a Budapesten egyedül élők körében.

A panellakások lettek az elmúlt évtized nyertesei a nagyvárosokban – derült ki az ingatlan.com elemzéséből. E szerint a budapestiek 25 százaléka, a megyei jogú városokban élők 24 százaléka lakik panellakásokban, amelyek az átlagosan több mint 20 százalékos árelőnyük miatt nagyon népszerűek a Budapesten egyedül élők körében.

– A panellakások az előző, 2011-es népszámláláshoz képest főként a fővárosban egyedül élők körében váltak népszerűvé, ennek hátterében pedig a lakásdrágulás áll, mivel a panelek a téglaépítésű társaikhoz képest olcsóbban elérhetőek – hívta fel a figyelmet Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A panellakások vonzerejét az árelőnyön kívül tovább növeli, hogy jellemzően jó közlekedéssel rendelkező, gyakran frekventált városrészekben vannak, és számos szolgáltatás elérhető a közelükben.

A szakértő szerint a panellakások között ma már színes a választék, ezt jelzi egyebek mellett az is, hogy a legkisebb budapesti panel 20, a legnagyobb – kétszintes – pedig több mint 120 négyzetméteres. Az árak széles sávban szóródnak. Budapesten 910 ezer forint az átlagos négyzetméterár, a megyei jogú városokat pedig 664 ezer forintos átlag jellemzi.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink