Tom Cotton lesz a trumpizmus jövője?

Hírek
Az ifjú arkansasi szenátor egyszerre képviseli a lázadást és a hagyományt -írja a The New Yorker Magazine.  

Ha lehet hinni az amerikai médiának, a republikánusok augusztusi adománygyűjtő kampánya Arkansas államban maga volt a földi pokol Donald Trump számára. Az elnök válaszai a charlottesvillei faji zavargásokra még a konzervatívok egy részét is felháborították.

Az este fő szónoka egy fiatal szenátor, Tom Cotton volt. A csupán 40 éves politikus a Szenátus legfiatalabb tagja. Beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy mainstream amerikai sajtó kedvenc szórakozása az, hogy Trumpból hülyét csinálnak, bohócnak állítják be. Viccelődnek a haján, a bőre színén, az akcentusán – Queensben született, nem Manhattanben -, a hosszú nyakkendőin, még azon is, hogy szereti a McDonalds hamburgerét. “Arra azonban nem gondolnak – folytatta Cotton -, hogy itt Arkansasban, vagy Michiganban és Wisconsinban amikor ezt halljuk, úgy érezzük, hogy azon élcelődnek, ahogy mi kinézünk, ahogy mi beszélünk, ahogy mi gondolkodunk”. Cotton szolidaritásra szólította fel közönségét Trumppal – s beszédének meggyőző ereje folytán ezt el is érte.

Stephen Bannon, Trump korábbi főstratégiája és a Breitbart News alapítója szerint az elnökön kívül Cotton képviseli a legmarkánsabban az amerikai gazdasági nacionalizmust. A kampány során a színfalak mögött és nyilvánosan is Trump egyik legerősebb támogatója volt. Megértette – folytatja Bannon -, hogy a washingtoni elit káros az ország számára.  Ugyanakkor mások szerint az ifjú politikus megtartotta erős kapcsolatait a republikánus elittel, tisztában van azzal, hogy nélkülük nem lehetséges politikai siker. Karl Rove, George W. Bush korábbi politikai főtanácsadója mondta róla, hogy Cotton nem akarja lerombolni a fennálló politikai struktúrákat, új alapokra helyezni az amerikai republikanizmust – mint Bannon. Éppen ellenkezőleg: azt ambicionálja, hogy a párt egységes és működőképes legyen.

Kritizálói szerint a militarizmusban, az intoleranciában és a xenofóbiában méltó társa Donald Trumpnak, viszont nem jellemzőek rá a gyerekes tweet-üzenetek. Azok számára, akiket irritál Trump, és akik egyedi politikai jelenségként tekintenek rá, Cotton jó alternatíva lehet. Támogatói szerint ő lehet az “igazi” Trump, aki hitelesen képviseli azokat a választókat, akik Trumpot elnökké emelték – az elnökben oly gyakran kritizált tulajdonságok nélkül.

Befolyása jelenleg is nagy. Bannon elmesélte, hogy a kampány alatt gyakran adott nekik tanácsokat. Így például ő ajánlotta Trumpnak John Kelly-t, a tengerészgyalogság korábbi tábornokát, aki jelenleg az elnök kabinetfőnöke. Cottont Trump is elismeri: sajtóhírek szerint az elnök őt bízná meg a CIA vezetésével, ha Mike Pompeo, a jelenlegi CIA-főnök átveszi a külügyi tárcát. A hírek szerint Trump elégedetlen Rex Tillerson jelenlegi külügyminiszterrel és cserét tervez a poszton.

Borítókép: arkansasonline.com

Ezek is érdekelhetnek

További híreink