Többtucat oltópontot rongáltak meg

Hírek Lengyel Gabriella
Tízezrek tüntettek az oltakozás és Macron elnök oltásra ösztönző egészségpolitikája ellen.

A francia kormány szigorú intézkedéseket helyezett kilátásba, ugyanis az elmúlt hónapokban több mint húsz támadás történt és rengeteg fenyegetés érte az oltópontokat és gyógyszertárakat.

Az elmúlt hetekben komoly társadalmi feszültséget okozott a francia kormány erőteljes nyomásgyakorlása a vakcinák felvételére. Tízezrek tüntettek az oltakozás és Macron elnök oltásra ösztönző egészségpolitikája ellen.

A belügyminisztérium közölte, július 12-e óta 22 rongálás történt vizsgáló- és oltóközpontok, illetve gyógyszertárak ellen, valamint közel hatvan fenyegetést is rögzítettek. Az oltópontokat ért támadások miatt a belügyminiszter körlevélben hívta fel a helyi rendőrségek figyelmét a létesítmények védelmére

– írja a France24.

Július közepén a délkelet-franciaországi Lans-en-Vercors-i oltóközpontot vízzel árasztották el, a múlt hétvégén Toulouse-ben névtelen levelet találtak egy oltóközpontban, amely arra figyelmeztetett, „egy nap mindezt felrobbantják”. Az oltásellenesek olyan szlogenekkel tiltakoznak, mint a „vakcinázás az új népirtás”, a tüntetők szerint a bevezetett korlátozó intézkedések sértik az alapvető szabadságjogokat

A koronavírus elleni oltásokat és a védettségi igazolvány bevezetését ellenzők tüntetnek Capesterre-Belle-Eau-ban, a Guadeloupe-i francia karibi szigetcsoporton, 2021. augusztus 7-én. (Cedrick Isham / Europress/AFP)

Olivier Véran egészségügyi miniszter az egészségügyi dolgozóknak írt levelében kijelentette,

a kormány nem fogad el semmilyen erőszakot, megfélemlítést, támadást a szakdolgozók testi épsége vagy az egészségügyi létesítmények ellen.

Franciaországban csak egészségügyi pass-szal léphetnek be a vendégek a kávézókba és éttermekbe, az igazolvánnyal használhatják helyközi vonatokat. A kormánynak nem áll szándékában ezen változtatni, úgy vélik, az intézkedések növeli az oltások iránti keresletet.

(Borítókép: A koronavírus elleni oltásokat és a védettségi igazolvány bevezetését ellenzők tüntetnek Toulouse-ban, Franciaország, 2021. augusztus 7-én. (Alain Pitton, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink