Többszörösére ugrott a láz- és fájdalomcsillapítók kereslete

Hírek Figyelo.hu

Irdatlan fogalomnövekedést tapasztalnak a gyógyszertárak, már a múlt héten háromszorosára, négyszeresére nőtt bizonyos termékek – lázcsillapítók, fájdalomcsillapítók és vitaminok – iránt a kereslet – mondta a Világgazdaságnak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke.

A lap szerint amiatt is megnőtt a forgalom, mert az elmúlt napok jogszabályi rendelkezései lehetővé teszik, hogy bárki kiválthassa hozzátartozója, barátja, ismerőse vényköteles gyógyszereit. A kamarai elnök úgy fogalmazott,

semmi szükség nagyobb készletek felhalmozására,

ezért olyan ajánlást fogalmazott meg a gyógyszertárak vezetőinek, hogy próbálják meggyőzni a pácienseket arról, hogy csak az észszerű mennyiséget vásárolják meg lázcsillapítóból, vitaminokból és egyéb vény nélküli termékből.

Hankó Zoltán kérdésre válaszolva elmondta:

nincs limitálva a vény nélküli termékek kiadhatósági mennyisége, de azon el kell gondolkodni, hogy egy patikus egy embernek ad tíz doboz fájdalomcsillapítót, vagy mindenkinek, akinek szüksége van rá, egyet-egyet.

.

Borítókép: Sorban állók gyógyszertárnál Nyíregyházán 2020. március 14-én. A koronavírus-járvány miatt megnövekedett a gyógyszertárak forgalma. A gyógyszertárakban egy időben csak annyi vásárló tartózkodhat, ahány átadó pult van. (MTI/Balázs Attila)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink