Többet dolgoztunk a második negyedévben

Hírek Lengyel Gabriella
Az Eurostat friss jelentése szerint 2021 második negyedévében három százalékkal több munkaórát dolgoztak le a főállású 20-64 év közöttiek. Ezt a versenyt most a görögök nyerték, ők 18 százalékkal többet töltöttek munkával, mint az év elején.

Az európai statisztikai hivatal adatai szerint a görögök, szlovákok, írek, portugálok, dánok munkaideje növekedett meg leginkább, ezzel szemben hat tagállamban a korábbinál kevesebb órát dolgoztak.

Ezt a sort Belgium vezeti, ott 3,6 százalékkal csökkent a munkában töltött idő, de kevesebbet dolgoztak a hollandok, a franciák, az észtek és a bolgárok is.

Uniós szinten a nők által ténylegesen ledolgozott összes munkaóra valamivel nagyobb mértékben nőtt (+3,3%), mint a férfiak munkaórái (+2,7%). A legtöbb tagállamra ez a tendencia volt a jellemző. Görögország ebben is extrém eredményt mutatott, ott 23,9 százalékkal nőtt a nők által ledolgozott tényleges munkaórák száma, míg a férfiaké csak 14,5 százalékkal.

Középmezőnyben áll Magyarország
Fotó: Eurostat

A főállásban ledolgozott tényleges munkaórák változásának iránya a legtöbb tagállamban azonos volt a férfiak és a nők esetében.

Az egyetlen kivétel Szlovénia (ahol a nők által ledolgozott órák -0,1%-kal csökkent, szemben a férfiaké 2,0%-os növekedéssel), Luxemburg (nők: +0,7%, férfiak: -0,8%) és Bulgária (nők: +0,4%, férfiak: -2,7%).

Magyarország az átlagot tekintve a középmezőny vége fele van, sokkal többet nem kellett dolgozniuk a hazai munkavállalóknak, átlagosan három százalékkal nőtt a munkaidő. De a magyar nők majdnem 5 százalékkal míg a férfiak 1 százalékkal dolgoztak többet, mint az év első három hónapjában.

Hazafelé tartanak a külföldi munkavállalók

(Borítókép: Shutterstock)

További híreink