Többen választják a gazdasági felsőoktatást

Hírek Figyelo.hu
Továbbra is töretlen a gazdaságtudományi képzések népszerűsége. A hegemóniájukat az idei felvételi eljárásban sem lehetett megkérdőjelezni, hiszen csaknem harmincezren jelentkeztek ilyen alap- vagy mester szakra.

 

Takáts Előd

A ponthatárhúzás után már az is ismert, hogy az egyik legkiválóbb teljesítmény – a maximális 500 pontból legalább 472 – a közgazdászképzés „őshazájában”, a Budapesti Corvinus Egyetemen meghirdetett, angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás szakhoz kellett. „A jövő magyar gazdaság- és társadalomtudományi elitje itt tanul” – kommentálta a rekord magas pontszámokat az intézmény kinevezett rektora, hangsúlyozva egyúttal, hogy regionális szinten is elitegyetemmé akarnak válni. Takáts Előd – aki augusztus 1-jétől tölti be a posztját – a Figyelőnek adott nyilatkozatában vázolta, hogyan kívánják elérni ezt a célt.

„Magyarországon már elitegyetem vagyunk, de ahhoz, hogy regionálisan is azzá váljunk, három fő területen kell előrelépnünk.

Egyfelől arra van szükség, hogy erősebb legyen az élményszerű tanulás, vagyis hogy kisebb csoportok, megfelelő méretű szemináriumok legyenek, a hallgatók aktívabban tudják megvitatni a témákat, és olyan terhelést kapjanak, amely teljes mértékben lefoglalja őket. Ezek azok az élmények, amelyek megmaradnak az emberben. Én több mint húsz év után is emlékszem például azokra a princetoni egyetemi kiscsoportos beszélgetésekre, amelyek során később Nobel-díjat kapott professzorokkal vitattunk meg különböző témákat” – mondta az új intézményvezető, aki maga is Corvinus-alumnus.

Az élményszerűség mellett – folytatta Takáts Előd – váltásra van szükség a kutatási kultúrában is, hogy a Corvinus oktatói több lehetőséget kapjanak a kutatásra, a nemzetközi tudományos életbe való bekapcsolódásra. A harmadik elem pedig a nemzetköziesítés. „Ne csak arról legyen szó, hogy külföldi hallgatók jönnek hozzánk, vagy hogy a mi diákjaink mennek fél-egy esztendőre más egyetemekre. Az oktatóknak is be kell ebbe kapcsolódniuk. Azaz a célunk, hogy a Corvinus oktatói is töltsenek fél évet, egy évet más intézményekben, és mi is vegyünk fel nemzetközi oktatókat” – körvonalazta a terveket.

További részletek a Figyelő csütörtökön megjelent számában.

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink