Többen dolgoznak hazánkban, mint a pandémia előtti időszakban

Hírek Figyelő
Magas szinten tetőzik a foglalkoztatottság, a KSH adatai szerint májusban további 26 ezer fővel nőtt az állást vállalók száma hazánkban az előző évhez képest. A teljes foglalkoztatotti létszám így elérte a 4 millió 714 ezer főt.

A kormány a háború és szankciók sújtotta nehéz gazdasági helyzetben is megvédte a munkahelyeket, éves alapon 26 ezer fővel emelkedett a foglalkoztatottak száma, így 2023 májusában már 4 millió 714 ezren dolgoztak – értékelte a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait Czomba Sándor. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár emlékeztetett arra, hogy 2010 óta 1 millióval dolgoznak többen, miközben a munkanélküliségi ráta 3,8 százalékra csökkent.

– A munkanélküliek száma 2010 májusához képest 286 ezer fővel csökkent. Ami azt jelenti, hogy a munkanélküliek száma Debrecen és Szolnok összlakosságával egyenértékű számban csökkent – mutatott rá az államtitkár. Majd megjegyezte: a kormány célja, hogy fenntartsa a dinamikus gazdasági növekedést, megvédje a munkahelyeket, a családokat és a magas beruházási aktivitást. Ennek érdekében 2030-ig 500 ezer fővel szükséges növelni a foglalkoztatottak számát, ezt szolgálja a nemrégiben elfogadott, vendégmunkásokra vonatkozó törvény is.

Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza kiemelte: a csökkenő gazdasági teljesítmény nem párosult mérséklődő foglalkoztatással. – A munkáltatók kisebb kibocsátás mellett is inkább megtartják a munkavállalókat, mert a munkaerőhiányos környezetre való tekintettel tartanak tőle, hogy elbocsátás esetén nem találnának másikat – ahol pedig nem tudják vagy nem akarják megtartani a munkavállalót, ott egyelőre el tud helyezkedni más ágazatokban – emelte ki a szakértő.

Regős Gábor szerint a ma megjelent KSH adatok is arra utalnak, hogy a foglalkoztatás egyelőre nem tud már jelentősebben bővülni – ennek vélhetően egyaránt vannak keresleti (kedvezőtlen gazdasági helyzet, alacsony bér) és kínálati (munkaerő alacsony képzettsége, rossz elhelyezkedése) okai is, ugyanakkor nem is csökken, tehát a foglalkoztatás egy igen magas, a koronavírus előttinél is magasabb szinten tetőzik.

Felhívta a figyelmet ugyanakkor, hogy a tegnap megjelent béradat – miszerint a nem rendszeres juttatások az előző havinál kevésbé nőttek – azt mutatja, hogy a munkaerőpiac feszessége csökken, kevesebb a prémiumkifizetés és kevésbé kell túlóráztatni a dolgozókat.

Jelezte: a munkanélküliségi ráta az előző hónaphoz képest minimálisan, 0,1 százalékponttal 3,8 százalékra mérséklődött, ha pedig csökkenő kibocsátás mellett mérséklődik a munkanélküliség, akkor arra számíthatunk, hogy a gazdasági teljesítmény következő hónapokban meginduló növekedésénél sem kell a munkanélküliség emelkedésétől tartani.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink