Több tízezer új autót regisztráltak idén eddig

Hírek vg.hu
A magyar gépjárműpiac négy hónap alatt több mint tízszázalékos növekedést tudhat magáénak az előző évhez képest.

Jól indult a 2024-es év a gépjárműpiacnak: az első négy hónapban nagyjából hétezer darabbal több személyautót regisztráltak, mint tavaly. Idén már nem befolyásolja az ellátási láncot a félvezetők hiánya és ennek köszönhetően a szállítási idők visszaálltak a megszokott időtartamokra. Miután a kamatok is csökkentek, minden adottá vált az új autók piacának fellendüléséhez

Idén az év első négy hónapjában 10,4 százalékkal regisztráltak több személyautót, mint 2023-ban, a 2022-es adatokat pedig 11,4 százalékkal szárnyalta túl a magyar autópiac, április végéig 42 075 darab személyautót regisztráltak.

Különösen jelentős növekedést tapasztalhatunk az elektromos személyautók esetében, az előző év azonos időszakához képest közel 50 százalékkal több elektromos autó került az utakra, mint 2023 első négy hónapjában. Arra számítunk, hogy a piac növekvő trendje továbbra is fennmarad, ugyanis továbbra is kiemelkedően jók az új autó vásárlás lehetőségei a magyar piacon.

A kishaszon gépjárművek száma viszont még a személyautók piacát is túlszárnyalta: 22,3 százalékkal több haszonautó került forgalomba idén, mint 2023-ban. Szintén jól teljesített a motorkerékpárok piaca, 10,4 százalékkal több motor helyeztek forgalomba, mint 2023 első négy hónapjában.

Április végéig 8 247 kishaszon jármű került forgalomba, míg motorkerékpárból 2 403 darabot regisztráltak Magyarországon. Ami az egyéb járműkategóriákat illeti, stagnálást tapasztalunk a nagyhaszonjárművek piacán (-5,7 százalék az előző év azonos időszakához képest), és a használt autók esetében (személyautó: +3,6 százalék, kishaszon: -7,3 százalék). Az autóbuszok és a közúti nehézpótkocsik esetében látni jelentősebb visszaesést, de bízunk benne, hogy az év további részében ezek a kategóriák is erősődni fognak.

A DataHouse adatai szerint áprilisban hatalmasat ugrott a forgalomba helyezett új személyautók száma, ugyanígy az új kishaszongépjárműveké is, mind az előző hónaphoz, mind 2023 hasonló időszakához viszonyítva. A DataHouse által közzétett legfrissebb adatok szerint idén áprilisban 10 402 új személyautót helyeztek forgalomba.

 

Címlapfotó: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink