Több százmilliárdot nem tud behajtani a NAV

Hírek figyelo.hu
Évente több százmilliárd forint behajthatatlan követelése keletkezik az adóhivatalnak. A hátralékosok száma és a hátralékállomány viszont többéves átlagban csökken.

Tavaly csaknem 540 milliárd forintot nem tudott behajtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – értesült a Világgazdaság. Ezzel együtt 2019-ben jelentősen csökkent a tartozó adózók száma, mivel számos követelést véglegesen leírtak a kényszertörlési eljárásokban. A behajthatatlan állomány több mint felét magánszemélyek, ötödét kényszertörlési eljárás alatti cégek, kisebb részét pedig működő cégek és a technikai megszűntek halmozták fel.

Az adóhivatal teljes követelésállománya a behajthatatlanná nyilvánított állománnyal együtt egy év alatt 6,3 százalékkal, 1828 milliárd forintról 1712 milliárd forintra mérséklődött.

Az adóhatóság adatai szerint

2019. december 31-én több mint 1 millió 130 ezer adózónak volt hátraléka, ezen belül a működő gazdálkodók száma 4335-tel nőtt, a többi kategóriában kevesebb volt a hátralékos.

A NAV hátralékállománya 2019 végén 1172 milliárd forintot tett ki, ennek 70 százaléka nem működő vállalkozáshoz kapcsolódott. Érdemes megjegyezni, hogy az elmúlt években folyamatosan csökkent mind a hátralékosok száma, mind az állomány értéke:

2015-ben még 1, 7 millió adózó több mint 2453 milliárd forinttal tartozott az adóhatóságnak. A kedvező hátralékkezelési eredményekhez a folyamatos behajthatóságvizsgálat, a behajthatatlanná nyilvánítás tervszerű alkalmazása jelentősen hozzájárult.

A teljes cikket a VG.hu-n olvashatja

(Borítókép: BoBaa22, PuzzlePix/Shutterstock)

 

További híreink