Több száz milliónyi csempészárut felderítő kutyákat díjaztak

Hírek Figyelo.hu

Az elmúlt évben közel 2300 esetben sikerült jogellenes cselekményeket felderíteni a NAV szolgálati kutyáinak köszönhetően – mondta Varga Mihály a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felderítő kutyáinak és kiképzőinek nyújtott elismerések átadóján – olvasható a Világgazdaság oldalán. A pénzügyminiszter elmondta:

a hivatalnál jelenleg 39 eb teljesít szolgálatot, a felderítő kutyák tavaly több mint 4,5 millió szál cigarettát, 40 millió forint értékű kábítószert és több mint 170 millió forintnyi készpénzt találtak meg.

Varga Mihály a kutyavezető-képző központ munkájáról szólva elmondta, hogy nemzetközileg elismert a magyar szolgálati ebek tudása és kiképzőik alkalmassága, amelyet a felderítési adatok is jól tükröznek.

A lefoglalt dohánytermékek, kábítószerek, teljesítménynövelő szerek és bankjegyek értéke több száz millió forintra rúg.

A miniszter azt mondta, hogy az ekáer, az online pénztárgép és az online számla bevezetése csökkenti a tisztességes adózókkal szembeni versenyhátrányt és a hozzájárul a gazdaság fehérítéséhez is. Az elmúlt években bevezetett elektronikus szolgáltatások példaértékűek, és mivel öt év alatt 1400 milliárd forintot hoztak a költségvetésnek, más országok számára is másolandó modellé váltak.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy a NAV számos, az Európai Unióban is példaértékű szolgáltatást nyújt. Példaként említette, hogy a hivatal már 2017 óta mentesíti a lakosságot a legbonyolultabb adminisztrációs kötelezettségétől, így idén mintegy öt és félmillió magánszemély személyijövedelemadó-bevallási tervezetét készítette el. Varga Mihály kiemelte, hogy az adó-adminisztráció csökkentése folytatódik, a kormány célja az, hogy vállalkozások helyett 2021-ben már az áfa-bevallásokat is a NAV ajánlja ki az érintetteknek.

Az online számlázás kiterjesztésével már jövőre minden ehhez szükséges adat a hivatal rendelkezésére áll

(Borítókép: Dancsecs György Cappy nevű kábítószerkereső-kutyájával a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának kereső- és járőrkutyaversenyén a NAV budapesti sporttelepén 2016. május 27-én. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink