Több száz milliárd forintos foglalkoztatási programot indít a kormány

Hírek Figyelo.hu
Több mint 460 milliárd forint uniós forrás segítheti a munkaerőpiaci aktivitás növelését 2030-ig , a munkaerő-tartalékok mozgósítását, a munkában állók képzését és a munkakörülmények javítását.

Több mint 460 milliárd forint uniós forrás segítheti 2030-ig a munkaerőpiaci aktivitás aktivitás növelését, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A szaktárca közleménye szerint a foglalkoztatáspolitikai eredmények egyértelműek: a munkaalapú társadalom megszilárdult, 2010-hez képest 1 millióval dolgoznak többen, a foglalkoztatottak aránya pedig 74,7 százalék, így meghaladja az EU átlagát.

A kormány célja, hogy 2024-ben helyreállítsa a gazdasági növekedést és 4 százalék körüli GDP bővülést érjen el. Ennek érdekében tovább kell fokozni a munkaerőpiaci aktivást és a foglalkoztatottak arányát. A kormány célja, hogy a 15-64 éves korosztály aktivitási rátája 78 százalékról 85 százalékra növekedjen

– hangsúlyozza a minisztérium. A GINOP Plusz program keretében a foglalkoztatás növelését szolgáló prioritásain keresztül ezért több mint 460 milliárd forintot biztosít a gazdaság, a vállalkozások számára

A forráskeretek háromnegyedét az álláskeresők és inaktívak elhelyezésére szolgáló programok teszik ki.

A tárca szerint a hazai álláskeresők elhelyezkedését segítő programok priorizálása jól mutatja a kormány azon elvárását, hogy a munkaerőhiánnyal érintett vállalkozások elsősorban magyar munkavállalókat alkalmazzanak.

Technológiai megújulást támogató programot is indít a kormány

Az NGM az előző nap jelentette be, hogy össszesen 450 milliárd forintot biztosít a kormány a vállalkozások fejlesztésére szintén a GINOP Plusz programon keresztül. Az alapvetően hitelre épülő, valamint a kisebb mértékben vissza nem térítendő támogatások elsősorban a technológiai és szervezeti megújuláshoz nyújtanak majd segítséget, továbbá ahhoz, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások meg tudják valósítani a versenyképesség megőrzéséhez szükséges digitalizációs és energiahatékonysági beruházásokat. A minisztérium azt ígérte, hogy a lehető legrövidebb időn belül ki fogja írni a pályázatokat.

Címlapfotó: Cukrász tanulók a 16. Szakma Sztár Fesztiválon a fővárosi Hungexpón, 2023. április 24-én. A fesztivál a X. WorldSkills Hungary Nemzeti Döntő és Bemutató helyszíne is.
MTI/Koszticsák Szilárd

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink