Több Pfizer-vakcinát kaphat Európa

Hírek Figyelő.hu

Az év végéig 600 millió dózist szállít le a németországi fejlesztésű koronavírus elleni oltóanyagból az amerikai gyógyszergyártó – írta a Politico.

Az Európai Unió élt opciós jogával, és a már megrendelt félmilliárd adagon felül további 100 millió dózist rendelt a Pfizer/BioNtech koronavírus elleni oltóanyagából hétfőn – olvasható a két vállalat közös közleményében.

Az amerikai-német gyógyszergyártók az év végéig így összesen 600 millió adagot szállíthatnak le az mRNS-alapú oltóanyagból, amelyet aztán a 27 tagország között lakosságarányosan osztanak szét.

Ezzel az unió lakosságának kétharmadát be lehetne oltani

– teszik hozzá közleményükben. A Pfizer az első negyedévben tartani tudta a vállalásait, és a tervek szerint a június végéig negyedmillió adag oltást szállít az EU-ba – négyszer annyit, mint az első negyedévben.

Az Európai Bizottság a múlt héten jelentette be, hogy

2021-23 között további 1,8 millió dózist rendelne a Pfizer/BioNtech vakcinából,

annak érdekében, hogy az esetlegesen szükséges emlékeztető oltásokat be tudja adni, illetve hogy a koronavírus várhatóan felbukkanó variánsai ellen megfelelő védelmet tudjon nyújtani az unió lakosságának; ennek részleteiről már tárgyalásokat folytat a gyártókkal.

(Borítókép: Munkások kirakodják a német-amerikai fejlesztésű Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcina első szállítmányát egy repülőgépből a szarajevói repülőtéren 2021. március 25-én. (MTI/EPA/Fehim Demir)

További híreink