Több olajat exportált áprilisban Oroszország, mint a háború előtt

Hírek Figyelő
A háborús szankciókat kicselezve az idén tovább tudta növelni olajexportját Oroszország. A Magyar Nemzet cikke szerint az oroszok áprilisban több kőolajat exportáltak, mint a háború előtti évben.

Szankciók ide, szankciók oda, az orosz olajexport továbbra is felfelé ível. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentése szerint Oroszország olajexportja áprilisban meghaladta a háború előtti szintet, átlagban napi 8,3 millió hordó kőolajat exportált – írta meg a Magyar Nemzet. Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója a lapnak elmondta: a háborút megelőző évben, átlagban napi 7,5 millió hordó körül exportált Oroszország.

Mindez azt jelenti, hogy Moszkva ki tudta cselezni a nyugati szankciókat. Az IEA szerint áprilisban az olajexport nyolcvan százaléka (napi 5,2 millió hordó) Indiára és Kínára esett. Oroszország nem csak új partnerekkel tudta kijátszani a Nyugatot, hanem más téren is.

A szankciók egyik eleme az orosz kőolajszállítások biztosításának a betiltására vonatkozott, ami jó ötletnek tűnt, mert a szállítással és biztosítással foglalkozó európai cégek a piac 95 százalékát kontrollálták. Mégsem működött. Az orosz válasz erre egy homályos eredetű, kicsi kereskedő- és szállító cégek hálózatának a létrehozása lett, amelyek az ázsiai piacokra viszik az orosz kőolajat.

– Nagyon úgy néz ki, hogy miközben kifejezetten sikeres volt Ukrajna nyugati támogatása fegyverekkel és védelmi eszközökkel, olyannyira fulladtak kudarcba az Oroszország elleni energetikai szankciók – hívta fel a figyelmet a szakmai igazgató.

Bendarzsevszkij Anton szerint különbséget kell tenni szankciók között: a technológiai szankciók működnek, az energetikaiak nem. Majd megjegyezte: mindez nem jelenti azt, hogy Moszkvának ne fájnának a szankciók. Áprilisban az orosz költségvetés 64 százalékkal kevesebb bevételt kapott a kőolajexportból a tavalyi év azonos időszakához képest. Ugyanakkor hónapok óta az orosz bevételek emelkedő pályát mutatnak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó:Equinor)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink