Több nyereség, több munkatárs: ez a nagy cégek terve

Hírek
Az elmúlt három év legjobb eredményét érte el a K&H Bank nagyvállalati növekedési mutatója. A hazai nagyvállalatok főként saját növekedési lehetőségeiket látják kedvezően.

Hároméves csúcsot ért el a hazai, 2 milliárd forint feletti éves árbevételű, nem-állami nagyvállalatok egy évre előretekintő várakozásait mutató K&H nagyvállalati növekedési index.

„A mutató 2017 negyedik negyedéves eredménye 12 ponton áll, ami négy pontos növekedés az előző negyedévhez képest. A kedvező tendencia leginkább annak tudható be, hogy saját cégük tervezett idei aktivitását nagyon kedvezően ítélik meg a vállalati döntéshozók. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy a vállalati részindex öt pontos növekedésnek köszönhetően 16 ponton áll, miközben a makrogazdasági környezet változását mutató makro részindex gyakorlatilag stagnált, jelenleg egy  ponton áll” – mondta el Patrick Van Overloop, a K&H Bank üzleti ügyfelek divízió vezetője.

A vállalati döntéshozók javuló várakozásai három területen érhetők leginkább tetten. Egyrészt az előttünk álló egy évre növekvő pénzügyi várakozásokkal számolnak: az előző negyedévhez képest az árbevétel várt növekedése 2,5-ről 3,2 százalékra, míg a várt profitnövekedés 1,5 százalékról 2,2 százalékra ugrott. Emellett növekvő beruházási szándék is látható: jelenleg a hazai nagyvállalatok 42 százaléka gondolkodik fejlesztésben, ezen belül főként technológiai fejlesztésben és kapacitásbővítésben. Mindezekkel összefüggésben pedig jelentősen megugrott a munkaerőfelvételben gondolkodó cégek aránya, hiszen minden ötödik nagyvállalat tervez idén ilyen lépést.

Borítófotó: Alphaspirit, Dreamstime.com

Ezek is érdekelhetnek

További híreink