Több mint másfél millióan konzultáltak eddig a kormánnyal

Hírek
Még szerdáig, május utolsó napjáig lehet visszaküldeni a nemzeti konzultációs kérdőíveket, már 1,6 millióan megtették ezt. Ez eddig a legsikeresebb nemzeti konzultáció.

Még soha nem vettek részt ilyen sokan a nemzeti konzultáción, eddig 1,6 millió kérdőív érkezett vissza – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója az M1 aktuális csatornán. Emlékeztetett, a Fidesz politikusai az elmúlt egy hónapban több mint 130 településen tartottak nemzeti konzultációs fórumot. Az ezeken résztvevőket elsősorban a rezsicsökkentés és a szuverenitás kérdése érdekelte, valamint az uniós szerződés hetes cikke szerinti eljárás megindításáról szóló határozat, amelyben egyebek mellett a terrorizmus miatt tíz év börtönre ítélt szír Ahmed H. büntetésének megváltoztatását kéri az EU.

A kérdőíveket még szerdáig, május 31-ig lehet visszaküldeni a postán, vagy az interneten keresztül is lehet válaszolni a kérdésekre.

A hat kérdés a nemzeti szuverenitásunkat érintő brüsszeli tervekről (rezsicsökkentés eltörlése, illegális bevándorlók beengedése, munkahelyteremtés és adócsökkentés megvédése), illetve a külföldről támogatott civil szervezetek migrációval kapcsolatos tevékenységével, és az NGO-k állami kontrolljával kapcsolatos.

A nemzeti konzultációkat a Fidesz honosította meg Magyarországon, az első még 2010-ben indult. Az akció a nyugdíjasoknak szólt, akkor nyugdíjakkal és támogatásokkal kapcsolatos kérdőíveket küldtek ki, 200 ezer válasz érkezett vissza.

2011 februárjában már a kormány konzultált az emberekkel az Alaptörvényről. Akkor mintegy 920 ezren küldték vissza a kérdőíveket. Ez év májusában indították, és több mint egymillió választ kapott a kormányzat a „Szociális konzultációra”. Az akkori kérdőív tíz kérdése a devizahitelesekkel, a közműszolgáltatókkal, oktatási támogatásokkal volt kapcsolatos.

2012 szeptemberében indult a „Gazdasági konzultáció”, amelyből majdnem 700 ezer ív érkezett vissza.

2015 májusában – néhány hónappal a nagy bevándorlási hullám tetőzése előtt – küldte ki a kormány a bevándorlásról és a terrorizmusról szóló nemzeti konzultációs kérdőíveket. Erre egymillióan válaszoltak. 

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink