Több, mint egymilliárd eurós bírságot kapott a Facebook

Hírek Figyelő
Tetemes bírságot szabott ki a Facebook-ra az EU, amiért tárolják és felhasználják az európaiak adatait – írta meg a Magyar Nemzet.

Az EU adatvédelmi szabályainak megsértéséért több mint egymilliárd eurót kell fizetnie Mark Zuckerbergéknek, miután az Egyesült Államokban is tárolták, illetve ott is feldolgozták európaiak adatait – adta hírül a Magyar Nemzet a Rakéta.hu-ra hivatkozva.

A portál cikke szerint amikor az Európai Bíróság közel három éve hatályon kívül helyezte az úgynevezett „adatvédelmi pajzsot”, hatalmas problémával találták magukat szemben a technológiai óriásvállalatok. Ez az egyezmény tette ugyanis lehetővé, hogy a tengerentúli cégek az USA-ba továbbítsák az európaiak adatait, a Facebook például azért, hogy a platformon megjelenő reklámokat megfelelően tudja célozni.

Az egész ügy Max Schrems osztrák aktivista-jogász 2011-es, a közösségi szolgáltatás adatkezelési gyakorlatára vonatkozó panaszával indult. Ezek után 2013-ban Edward Snowden kiszivárogtatta, hogy az Egyesült Államok hogyan figyeli meg az embereket a Google, az Apple, a Microsoft vagy a Facebook segítségével, aminek hatására az adattovábbítást addig szabályozó „biztonságos kikötő” egyezményt felváltotta az említett „adatvédelmi pajzs”, ám a bíróság 2020-ban megállapította, hogy utóbbi sem nyújt elegendő védelmet az európaiaknak.

Facebook 2

Az uniós bírsága a Meta félhavi nyereségét viszi el. Fotó: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Az ír adatvédelmi hatóság azért szabta ki a rekordösszegű, 1,3 milliárd eurós bírságot, mert a Facebook ennek ellenére továbbra is kezelte külföldön az európai adatokat, miközben ez a gyakorlat nem veszi figyelembe az érintettek alapvető jogait és szabadságait.

Az eddigi rekordot az Amazon tartotta, a cég hasonló kifogások miatt egy 746 millió eurós számlát kapott 2021-ben. A Facebooknak körülbelül fél éve lesz arra, hogy megoldja, hogy ne az Egyesült Államokban dolgozza fel az információkat, ám fontos, hogy ez az ítélet a Meta többi termékére, például az Instagramra vagy a WhatsAppra nem vonatkozik. Emellett abban is bízhatnak, hogy mire életbe lépne az adattovábbítási tilalom, az USA és az EU vezetése meg tud egyezni az „adatvédelmi pajzs” immár GDPR-kompatibilis utódjáról.

A Meta korábban azzal fenyegetőzött, hogy kivonulhat Európából, ha nem tud Amerikába adatokat küldeni. Szerintük vállalatok és szervezetek ezrei hagyatkoznak arra, hogy adatokat mozgassanak a két kontinens között, a rájuk kirótt bírságot pedig jogtalannak és szükségtelennek értékelték, és azt is közölték, hogy meg fogják támadni az ítéletet. A Meta 2022-ben huszonnyolcmilliárd dollár profitot termelt, vagyis az EU döntésével körülbelül félhavi nyereségük esett ki.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink