Több mint 15 tonna hulladékot gyűjtöttek a Tiszából

Hírek Sz. H.
Rekordmennyiségű, 2880 zsák hulladék összegyűjtésével zárult a X. Jubileumi Felső-Tiszai PET Kupa.

A pillepalackokból épült hajók versenyében a legtöbb hulladékot a Siemens Energy vállalati önkéntesekből és a gyerekeikből álló csapata nyerte, akik ezúttal az egy főre vetített hulladékgyűjtésben is a legjobbnak bizonyultak – ezzel megszerezték a legszorgalmasabb legénységnek járó Tisza Hőse díjat. A jubileumi verseny feledhetetlen élményeket és naponta új rekorderedményeket hozott, a petkalózok és a szervező Természetfilm.hu Egyesület ismét büszkén számolhat be az eredményekről és a megtisztult tiszai ártérről. A rendezvény a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásával valósult meg.

Tisztogatás, indul!

12 lelkes csapat gyűjtötte a hulladékot a megszokottnál hosszabb versenyen a Tisza Cigánd és Tiszadada közötti 86 folyamkilométeres szakaszán. A hat hulladékgyűjtő napon óriási lelkesedésről és elszántságról tettek tanúbizonyságot a rutinos csapatok. Nem telt el úgy nap, hogy a petkalózok legalább egy tonnányi hulladékot ne szedtek volna ki a folyó árteréből, sőt, Tokajtól Tiszaladányig a 14 folyamkilométeres távon napi rekordot állítottak fel, csaknem 5 tonna összegyűjtött hulladékkal.

A folyami hulladék legnagyobb újrahasznosítói

Ekkora mennyiségű hulladék szakszerű szétválogatása szintén erőt próbáló feladat. A csapatok már a vízen előre szelektálták a begyűjtött hulladék nagyobb részét, amit azután naponta a PET Kupa erre a feladatra dedikált tapasztalt folyómentői és önkéntesei a parton válogattak szét különböző anyagfajtákra, hogy ezáltal az összegyűjtött hulladék közel 60%-a újrahasznosításra kerülhessen. A PET Kupa civil szervezetként, működésének tíz éve alatt, a folyami hulladék legnagyobb újrahasznosítójává nőtte ki magát, köszönhetően a közszolgáltató-, begyűjtő- és hasznosító cégek közreműködésének, valamint az innovatív, kisipari megoldásoknak. Ennek részeként készülnek például folyami hulladék újrahasznosításával a Palackorrú Lebegő Kikötők, amelyekből a legújabbat a verseny nyitóünnepségén adták át Cigándon a szervezők.

Kép: PET Kupa

Ezek is érdekelhetnek

További híreink