Több mint 10 millió forint bírság a Fundamenta-Lakáskasszának

Hírek Tóth Balázs
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 11,5 millió forint bírságot szabott ki a Fundamenta-Lakáskassza Zrt.-re, többek közt a vállalatirányítási, hitelkockázati, IT-biztonsági, valamint betétbiztosítási hiányosságok miatt. A feltárt hibák nem hordoznak rendszerkockázatot és a felügyeleti intézkedések nem érintik az intézmény megbízható működését.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendszeres ellenőrzései keretében átfogó vizsgálatot végzett a Fundamenta-Lakáskassza Zrt.-nél (Fundamenta-Lakáskassza). Az ellenőrzés 2018. december 1-jétől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. Az MNB feltárta, hogy a vállalatirányítás területén az intézmény összeférhetetlenségre és a belső hitelezésre vonatkozó szabályozása nem felelt meg maradéktalanul a jogszabályi előírásoknak, továbbá a folyamatba épített kontrollokat nem megfelelően alakították ki, emiatt hiányos volt a belső hitelezést érintő adatszolgáltatás. A hitelezési kockázatok esetében a jegybank megállapította, hogy a Fundamenta-Lakáskassza a belső kontrollok hiánya miatt több ügylet esetében késedelmesen teljesítette a Központi Hitelinformációs Rendszerbe (KHR) történő adattovábbítási kötelezettségét. A vizsgálat hiányosságot tárt fel a csoportos értékvesztés területén az IFRS9 modell meghatározásával kapcsolatban, továbbá a tőkeszámítás kapcsán egy, nem megfelelően kialakított szabályozás alkalmazása során.

Az MNB az intézmény informatikai (IT) és információbiztonsági működésében problémaként azonosította a hardver, a szoftver és az informatikai licencek hiányos nyilvántartását, a vírus- és más rosszindulatú programok elleni védelem, illetve a sérülékenységkezelés hiányosságait. A jegybank szakértői feltárták azt is, hogy betétbiztosítás terén az intézmény egyes esetekben nem az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) előírásainak megfelelően állította össze a betétgarancia alapját jelentő konszolidált biztosított betéti (KBB) adatállományát. Mindezek nyomán az MNB hétfőn közzétett határozatában 11,5 millió forint bírságot szabott ki az Fundamenta-Lakáskassza számára, és kötelezte a feltárt hiányosságok kijavítására, illetve arra, hogy az intézmény a megtett intézkedésekről számoljon be. A jegybanki bírság összegénél súlyosbító körülménynek számított a belső hitelezés és az IT területén feltárt jogszabálysértések jelentős kockázata. Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor a jegybank, hogy a Fundamenta-Lakáskassza a vizsgálat során mindvégig együttműködő magatartást tanúsított, és számos jogsértés esetében már a vizsgálat során eredményes intézkedéseket tett.

Kép: PuzzlePix/Shutterstock