Több millió fát ültettek egy nap alatt

Hírek MTI / Figyelo.hu

Ghánában egyetlen nap alatt legalább ötmillió fa elültetésére tettek kísérletet az erdőirtások és a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében – közölte Nana Akufo-Addo államelnök pénteken, az idén első alkalommal megtartott Zöld Ghána Napon.

Szombat délutánig 2,7 millió fát már elültettek, jelentette a ghánai erdészeti hivatal a Facebook-oldalán.

A földművelésügyi minisztérium szerint több mint hétmillió facsemetét osztottak szét a ghánai parkok, iskolák és vállalkozások számára. A nagyvárosok bevásárlóközpontjaiban az akció résztvevői számára eszközöket is szétosztottak a fák elültetéséhez.

Akufo-Addo az elnöki palota területén maga is elültetett egy guajakfát. A latinul lignum vitae, vagyis az élet fája nevet viselő növény a világ egyik legkeményebb fája, nevét onnan kapta, hogy számos gyógyszer alapanyagául szolgál.

Az erdészeti erőforrások nemzeti fejlesztési célokra történő kizsákmányolása az utóbbi években fenntarthatatlannak bizonyult

– jelentette ki Akufo-Addo. – Nem várhat holnapig vagy holnaputánig. Most kell cselekednünk.

Környezetvédők szerint nagy részben a mezőgazdaság térnyerése, illetve a fakitermelés és a bányászat vezetett a ghánai erdőségek jelentős mérvű pusztulásához. Az aranyban gazdag nyugat-afrikai ország erdészeti hatósága szerint

az 1990-es évekhez képest az erdőtakaró kevesebb mint ötödére zsugorodott.

A kormány elképzelései szerint a Zöld Ghána Napot évente megtartanák azzal a becsvágyó célkitűzéssel, hogy a mostani célkitűzést százmillió elültetett facsemetére emelnék 2024-ig.

Húszmilliárd megy környezetvédelmi beruházásokra

(Borítókép: Az önkéntesek palántákat készítenek elő az accrai Erdészeti Bizottságban 2021. június 11-én, a Zöld Ghána Nap keretében. (Fotó: Nipah Dennis, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink