Több ezer üres üzlethelyiség lehet Budapesten

Hírek
Egységes fővárosi bérbeadási rendszer létrehozását segítheti elő az üzlethelyiségek piacán a Kibérelem.hu nonprofit adatbázis, hogy ne kelljen akár fél évet is várni egy-egy önkormányzati ingatlanra – írja a keddi Világgazdaság.

A lap emlékeztet, hogy miközben a lakásokhoz hasonlóan az elmúlt három évben az üzlethelyiségek bérleti díja is jellemzően megduplázódott, ma is mintegy két-háromezer üzlethelyiség áll üresen Budapesten. Ez a tulajdonos önkormányzatoknak és a társasházaknak egyaránt bevételkiesést okoz, miközben induló és terjeszkedni tervező vállalkozások sokasága keres megfelelő üzlethelyiséget reménytelenül. 

A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara még 2016-ban határozott a Kibérelem.hu – Rögtön jövök! projekt elindítása mellett a 2013-as mintaprojekt továbbfejlesztéseként, azzal a hosszú távú céllal, hogy olyan fenntartható ingatlanmenedzsment jöjjön létre, amellyel a nehezen hasznosítható, régóta üresen álló ingatlanok bérbeadása egyszerűsíthető – írja a Világgazdaság.

Bogdán Szandra, a bevásárlóutca-menedzsmentre alapított kamarai nonprofit cég, a BUM Kft. Kibérelem.hu-projektmenedzsere a lap megkeresésére elmondta: több mint másfél száz üres, azonnal bérbe vehető üzlethelyiség szerepel ingyenes adatbázisukban.

 

Borítókép: MTI