Több ezer fegyver tűnt el az amerikai hadseregtől

Hírek Figyelo.hu

Különös nyomozásba kezdett nemrég az Associated Press (AP) hírügynökség, hogy kiderítse, a 2010-es években mennyi fegyvert loptak el az amerikai hadseregtől, illetve mennyi tűnt el. Végül arra jutottak, hogy az összesített szám a 2000 felé közelít, de valószínűleg ez csak szerény becslésnek tekinthető, és az eltűnt katonai lőfegyverek száma ennél magasabb.

Az AP megpróbált utánajárni, hogy az amerikai hadseregtől hány fegyvert loptak el, illetve hány veszett el a 2010-es években.

A kutatás után az AP arra jutott, hogy ez a szám 1900 darabra tehető, de mivel sem a hadsereg, sem a tengerészgyalogság, sem a haditengerészet, sem a légierő nem oszt meg hivatalos adatokat a kérdésben, valószínűleg a valódi szám ennél is magasabb.

Noha voltak olyan fegyverlopási esetek, melyek nyilvánosságra kerültek a 2010-es években, azonban a közel 2000-es szám még így is meglepő lehet.

Az ellopott vagy eltűnt fegyverek többségét egyébként a puskák tették ki, 1179 darabbal, de felkerült a listára 694 darab pisztoly, 74 gépfegyver és 11 darab shotgun is.

Ennél is különösebb, hogy az elveszett vagy ellopott tételek listájára felkerült még 36 darab gránátvető, 34 darab rakétavető, valamint 25 darab aknavető is.

A teljes amerikai haderő egyes részeit tekintve a hadseregnél számolták össze a legtöbb eltűnt vagy ellopott fegyvert (1500), de a haditengerészetnél és a tengerészgyalogságnál is kimutattak 200-200 darabot.

A fegyverek eltűnésének háttere igen különböző, ahogy az is, hogy végül hol bukkannak fel. Nem ritka, hogy az ellopott vagy eltűnt fegyverek végül utcai bandákhoz kerülnek, de volt olyan eset, amikor egy atlantai ház hátsó kertjében találtak meg katonai páncéltörő gránátokat.

Noha az amerikai haderő közlése szerint a teljes fegyverállománynak csupán rendkívül kis részét érintik az eltűnések vagy a lopások, a fenti adatok alapján ez a kis szám is elég soknak tűnhet.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink